Gul Gift på LM Wind Power

Ny viden: Styren giver kræft

Stoffet styren er forbundet med en vis risiko for udvikling af kræft, fastslår omfattende amerikansk studie.
I gennem de sidste 40 år har over 10.000 danskere arbejdet med styren. Avisen.dk afslørede for nylig, hvordan arbejderne på vindmøllevingefabrikken LM Wind Power var blevet udsat for stoffet.
I gennem de sidste 40 år har over 10.000 danskere arbejdet med styren. Avisen.dk afslørede for nylig, hvordan arbejderne på vindmøllevingefabrikken LM Wind Power var blevet udsat for stoffet. Foto: Colourbox

Arbejderne på den danske vindmøllevingefabrik LM Wind Power har formentlig været udsat for en betydelig kræftrisiko.

Ifølge Videnskab.dk viser et nyt og omfattende amerikansk studie nemlig, at kemikaliet øger risikoen for kræftformer som leukæmi og lymfeknudekræft.

Analysen af flere end 500 studier peger på, at effekten af styren er voldsommere end hidtil antaget.

For nylig afslørede Avisen.dk, hvordan mangel på sikkerhedsudstyr og udluftning havde udsat arbejdere på den danske vindmøllevingefabrik LM Wind Power for påvirkning af styren.

Og nu opfordrer overlæge Henrik Kolstad fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital til at drage myndighederne ind i en undersøgelse.

"Styren er nu havnet på den amerikanske liste over kræftfremkaldende stoffer, og det burde afføde en tilbundsgående undersøgelse af stoffets effekter herhjemme, set i lyset af, at mange mennesker omgås stoffet på deres arbejdspladser," siger Henrik Kolstad til Videnskab.dk.

Mange danskere har håndteret stoffet styren i deres hverdag. I gennem de sidste 40 år har over 10.000 danskere arbejdet med styren.

Siden 2000 har flere arbejdere anmeldt leukæmi og lymfekræft til Arbejdsskadestyrelsen, som alle har arbejdet i styrendampe.

Men ifølge dr.dk er de alle blevet afvist af Arbejdsskadestyrelsen, og dermed har de syge mistet muligheden for erstatning.

Arbejdsskadestyrelsen udtalte i sin tid, at man ikke mente, der var tilstrækkelig dokumentation for, at det er styren, som har gjort den enkelte kræftsyg.

De danske myndigheder henholder sig til WHO's kategorisering, hvor styren stadig står som "muligvis kræftfremkaldende".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.