Ny sag om dobbeltrolle: Løkke mødte op med TV-hold efter milliondonation
Statsministeren har tidligere udtalt, at han ikke blander sit politiske og private virke sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
En fond med dybe lommer donerede 1,3 millioner kroner til Løkkefonden, ønskede massiv pressedækning og så mødte Lars Løkke Rasmussen op med et TV-hold i hælene.

Da den erhvervsdrivende fond Lauritzen Fonden i 2016 havde doneret 1,3 millioner kroner til Løkkefondens akademi for fagligt udfordrede drenge i Esbjerg, gjorde de det sammen med et "meget stort ønske om en massiv pressedækning".

Det viser en mail fra Løkkefondens fundraiser til statsministeren ifølge BT, hvor statsministeren bliver spurgt, om han kan møde op til det nye akademis åbning.

Det var første gang, at fonden donerede til Løkkefonden, og statsministeren blev ifølge BT gjort opmærksom på, at Lauritzen Fonden med de dybe lommer med tiden kunne blive en fast donor. 

Og Lauritzen Fonden fik i den grad den massive pressedækning, som de ønske. Statsministeren mødte ifølge op flankeret af sin skatteyderbetalte og et TV-hold fra Danmarks Radio, og den generøse fond fik også positiv omtale i Jyske Vestkysten.

I 2017 fordoblede fonden sin donation og gav 2,5 millioner kroner til Løkkefonden.

Anløben moral

Professor i statskundskab ved Syddansk Universitet ser den nye sag som et klokkeklart eksempel på, at man gennem Løkkefonden kan købe sig til politisk opmærksomhed.

- Han [Lars Løkke Rasmussen, red.] blander Løkkefonden og sine egne interesser sammen. Det viser et billede af en mand med en anløben moral og en dårlig dømmekraft, siger Kurt Klaudi Klausen til BT.

Statsministeren har ellers tidligere udtalt, at han ikke blander sit politiske og private virke sammen. Han har understreget, at hans involvering i Løkkefonden er privat.

Også Roger Buch, chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er klar i spyttet, når det gælder den nye sag.

- Løkke har en klar politisk interesse i, at Løkkefonden bliver en succes, fordi det smitter af på ham. Og hvis han ikke dukker op efter sådan et ønske fra en privat donor, kan det være, at donoren ikke er så gavmild næste gang, siger Roger Buch til BT.

BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra statsministeren, hvilket også Danmarks Radio har forsøgt.