Ny forskning: Sådan undgår du brystkræft

Vil du undgå brystkræft? Så hold vægten, drik kun begrænsede mængder alkohol, og lad være med at ryge.
For mange smøger og fed mad øger kraftigt risikoen for brystkræft, fastslår ny forskning.
For mange smøger og fed mad øger kraftigt risikoen for brystkræft, fastslår ny forskning. Foto: Colourbox

Brystkræft er i stigende grad en livsstilssygdom, og overvægt er den vigtigste risikofaktor bag den mest almindelige form, nemlig den som rammer kvinder efter overgangsalderen.

Det siger britiske forskere, der i tidsskriftet British Journal of Cancer har kigget nærmere på årsagerne til den frygtede kræftform.

Lige efter overvægt kommer alkohol og dernæst cigaretter. Både et alkoholforbrug ud over det højst anbefalede på syv genstande om ugen for kvinder og overvægt øger indholdet af kønshormoner i kroppen. Og kvinder med et højt niveau af kønshormoner har to-tre gange større risiko for brystkræft end kvinder med et lavt niveau, siger de britiske forskere.

Julie Sharp, der er overlæge ved det britiske svar på Kræftens Bekæmpelse, Cancer Research UK, siger, at de nye undersøgelser er vigtige.

"De hjælper os til at forstå, hvordan alkohol og vægt påvirker hormonniveauet. Det er afgørende at forstå deres betydning for brystkræft, og den her analyse viser, hvordan de påvirker risikoen," siger hun til BBC.

"Vi ved, at brystkræft påvirkes af alder og arvelighed, men der er altså en del, som kvinder selv kan gøre for at nedsætte deres risiko for at få sygdommen. At holde en sund kropsvægt og lade være at drikke for meget er afgørende elementer," tilføjer hun.

Herhjemme har Kræftens Bekæmpelse længe advaret mod kvinders alkoholforbrug. Selv et enkelt glas hver dag øger risikoen for en række kræftformer. Det samme gør overvægt og rygning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.