Nu vil EU styre grænsekontrol fra Bruxelles
EU vil fremover godkende landenes initiativer vedrørende grænsekontrol, før de kan indføres. Foto: FRANDSEN, FINN / POLFOTO
EU-kommissionen har nu officielt præsenteret et forslag, der skal give EU-kommissionen styringen med, om lande kan indføre grænsekontrol

Hvis det står til EU-kommissionen, skal alle initiativer til at styrke grænsekontrollen inden for Schengenlandene fremover først godkendes af EU.

Det skal ske med et nyt forlag, der vil betyde, at det kun er ekstraordinære hændelser såsom terrorangreb, der giver ret til at lukke grænserne i op til fem dage uden forhåndsgodkendelse.

På et pressemøde understreger svenske Cecilia Malmström, der er EU-kommissær for indre anliggender, at kommisionen længe har ønsket at se nærmere på Schengensamarbejdet, men at den danske toldkontrol har haft indflydelse.

"Debatten i foråret førte til, at rådet (ministerrådet, red.) bad kommissionen se på styringen af Schengen som en helhed," siger Cecilia Malmström.

Hun kan dog ikke svare på, at om de nye regler, hvis de vedtages, vil få indflydelse på de danske toldere.

"Først og fremmest, har vi sendt en masse spørgsmål til Danmark om den første fase af deres beslutning, og vi venter på, at deres svar skal komme," siger Cecilia Malmström, der har bemærket det danske statsministerskifte.

"Der vil komme en ny regering, som vi ikke rigtig ved, hvordan kommer til at se ud, og den regering vil selvfølgelig komme med deres svar til kommissionen," siger hun.

Hun understreger, at den nye EU-kontrol forhåbentlig aldrig vil blive relevant for Danmark. Hvis et land har problemer med sin grænse, vil man forsøge at finde en løsning i fællesskab, understreger hun.

Forslaget skal nu godkendes af EU-parlamentet og medlemstaternes ministre i ministerrådet.