Nu skal KL undersøge tissebleer
Det er på denne institution, Skarridsøhjemmet, der ifølge Ekstra Bladet foregår omsorgssvigt af beboerne, bl.a. ved at de ikke får skiftet en uren ble før efter mange timer. Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Kommunernes Landsforening skal nu undersøge sagen om omsorgssvigt på en døgninstitution for udviklingshæmmede.

Kan det passe, at udviklingshæmmede sidder i timer med våd ble, mens medarbejderne holder lange pauser? Og hvorfor bliver nogle beboere ikke aktiveret i deres hverdag?

Det er nogle af de spørgsmål, som Kommunernes Landsforening (KL) nu skal undersøge på døgninstitutionen Skarridsøhjemmet i Jyderup.

Holbæk Kommune skal mandag eftermiddag holde et møde med KL om undersøgelsen, forklarer Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (V).

"Helhedsindtrykket er fuldstændig uacceptabelt, hvis det forholder sig sådan, som det er fremstillet. Derfor er det en undersøgelse af samtlige påstande, som Ekstra Bladet kommer med, som vi nu beder KL om at lave," siger han til Newspaq.

Ekstra Bladet har haft en journalist undercover på stedet, hvor personen har arbejdet i tre uger, hvorefter en række artikler om omsorgsvigt, passiv ledelse og dovne medarbejdere er kommet frem.

Hvornår den uvildige undersøgelse ligger klar er uvist, men "det skal være hurtigt, og der vil ikke gå måneder," slår Søren Kjærsgaard fast.

Han vil endnu ikke præcisere, hvad undersøgelsen vil kunne få af konsekvenser for bostedets ledelse og medarbejdere.

"Det er for tidligt at sige noget om konsekvenser, og hvad det får af betydning for fremtiden. Det afhænger helt af undersøgelsens konklusioner," siger han.

I FOA følger man også sagen tæt, da der også er sosu-assistenter ansat på institutionen.

"Lige nu indsamler vi viden om sagen i forhold til vores medarbejdere på stedet, og hvad der egentlig er sket. Vi er jo interesserede i, at man altid yder et kompetent - fagligt og etisk - arbejde. Det er derfor, man er uddannet og ansat. Men der kan jo være nogle ledelsesmæssige svigt, som gør, at forholdene ikke er, som de skal være," siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

Samtidig holder hun fast i, at det er en sag fra én afdeling på en institution.

"Det er helt centralt, at det skal undersøges til bunds, når der kommer så grove eksempler som dette. Men vi skal samtidig passe på med at sige, at alle medarbejdere er tyve, blot fordi én er blevet snuppet på et overvågningskamera," siger hun.