Nu skal de gule spytte i overenskomstkassen
De uorganiserede og de gule fagforeninger skal være med til at betale for overenskomstforhandlinger og uddannelse, mener LO-forbund. Foto: Colourbox
3F og El-forbundet står i spidsen for et krav om en fond, som alle - både de gule fagforeninger og de uorganiserede - skal betale til.

De gule fagforeninger skal være med til at betale til den fælles kage, der hedder overenskomster.

Ved de kommende overenskomstforhandlinger ønsker LO-forbundene, 3F og Dansk El-Forbund, at dem, der ikke er en del af LO-fagbevægelsen, men alligevel nyder godt af de vilkår, der bliver forhandlet på plads af LO-forbundene, kommer op med pengepungen og bidrager. Det skriver Ugebrevet A4.

"Vi har kun et sted at få indtægter fra, og det er fra kontingentkroner fra medlemmerne. Så siger vi, at det, vores medlemmer skal betale for, er rent fagforeningsarbejde. Det er alt det fagforeningsarbejde, vi laver, men at sikre, at vi har gode elektrikere og elektrikeruddannelser i Danmark gennem faglige udvalg, synes vi, er noget alle i branchen skal være med til at betale for," siger El-Forbundets formand, Jørgen Juul Rasmussen, til Newspaq.

Helt konkret ønsker de to forbund, at den million lønmodtagere, der i dag ikke er medlem af et forbund eller er organiserede i de gule fagforeninger, skal betale for de overenskomstgoder, de opnår. De skal via en fond være med til at finansiere overenskomsterne, og de penge skal så gå til at sænke kontingenterne.

"Vi skal tage trykket af kontingenterne i de faglige organisationer ved at lægge nogle af udgifterne til for eksempel tillidsrepræsentanternes uddannelser og det fagretlige system over på overenskomstrammen," siger Mads Andersen, der er formand for Industrigruppen i 3F og næstformand i forhandlingsfællesskabet CO-Industri, til Ugebrevet A4.

Det vil være et centralt krav ved overenskomstforhandlingerne, at regningen fordeles på flere skuldre, fastslår han.

Krifa og Det faglige Hus markedsfører sig som fagforeninger, men LO-fagbevægelsen er stærkt utilfredse med det, da de ikke er med til at betale for at sikre de gode forhold for de ansatte. Overenskomstforhandlingerne og udviklingen af voksen- og efteruddannelse ligger nemlig hos LO-forbundene.

Formanden for Krifa, Søren Fibiger Olesen, har forståelse for ønsket fra LO-forbundene, men peger på, at skal man være med til at betale, skal man også have indflydelse.

"En fond vil kun være acceptabel, hvis vores medlemmer og alle andre ansatte får indflydelse på, hvordan pengene bruges. Dem, der betaler musikken, skal også være med til at bestemme, hvad der spilles," siger Søren Fibiger Olesen til Ugebrevet A4.