Nu kommer konflikterne til at gøre ondt
Hvorfor være venlig mod virksomhederne, når det ikke nytter noget? Spørger de ansatte hos CSC og fagforeningerne. Foto: Sofie Ottsen
Næste gang bliver hele virksomheden lammet, truer fagforeninger efter CSC-dom.

Kun få har mærket, at it-giganten CSC og medarbejderne i måneder har været i strid. De lockoutede og strejkende indgik nemlig en fredsaftale undervejs med ledelsen, så firmaets kunder, der blandt andet omfatter Skat og forsvaret, ikke for alvor blev ramt.

Men den slags fredaftaler kan være fortid, efter Arbejdsretten i dag afsagde dom til CSC fordel.

"Jeg vil simpelthen fraråde alle at indgå fredsaftaler. Arbejdsgiver får ret til at have en mild konflikt, som ikke rammer kundernes systemer - og så kan de sige, at nu har konflikten løbet så lang tid, at nu vil de gerne ud af den overenskomst," siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand for de ansattes fagforeningen Prosa.

Hun bakkes op af formanden for fællesorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, der har mistet troen på, at fredsaftaler også gavner de strejkende efter dagens dom og en tidligere sag om sygeplejerskernes overenskomst.

"Det får selvfølgelig betydning for læren af, hvad vi skal bruge fredsaftaler til, hvis vi ikke får mulighed for også at påvirke med vores konflikt," siger hun.

Truslen bliver modtaget køligt hos Dansk Erhverv. Her mener underdirektør Morten Schønning Madsen ikke dagens dom får afgørende betydning for fremtidige fredsaftaler.

"Jeg tror ikke det havde ændret noget ved forløbet, om der havde været en fredaftale eller ej i forhold rettens afgørelse," forklarer han.

I morgen skal de ansatte ved CSC tage stilling til om de vil fortsætte strejken eller genoptage arbejdet.