VORES VALG

Nu har Løkke sagt sit job op

Dronningen har taget imod Lars Løkke Rasmussens afskedsbegæring.
Lars Løkke Rasmussen forlader Amalienborg efter en lille snak med dronningen. Han er nu en statsministertitel fattigere.
Lars Løkke Rasmussen forlader Amalienborg efter en lille snak med dronningen. Han er nu en statsministertitel fattigere. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Så er det officielt.

Lars Løkke Rasmussen har sagt sit job som Danmarks statsminister op.

Det skete klokken elleve, da Venstrelederen aflagde Dronning Margrethe et besøg. Løkke var hos dronningen i et kvarters tid og forlod derpå Amalienborg et styks statsministertitel fattigere.

På trods af det ufrivillige job-stop, fungerer Løkke officielt som landets leder lidt endnu - nemlig som formand for forretningsudvalget, der er en slags overgangsregering.

Helle Thorning-Schmidt skal lige blive enig med rød blok om et regeringsgrundlag, inden hun kan overtage den prestigefyldte post og skrive statsminister på visitkortet.

Det er dog kun i yderste nødstilfælde, at Løkke kan træffe beslutninger for landet, og skulle der ske noget akut, vil han efter kutyme alligevel forhøre sig hos rivalen Thorning.

I løbet af eftermiddagen vil alle Folketingets partier - startende med Venstre som det største - kigge forbi Dronningen, som her til formiddag hjemvendte fra sit slot i Frankrig for at lægge hus til den traditionsrige Dronninge-runde.

Her skal hvert parti udpege, hvem de mener, kan danne en ny regering.

Derfor ventes det, at Helle Thorning-Schmidt senere i dag bliver udpeget til kongelig undersøger.

Derefter ventes der at gå op imod en uge, før hun har sin regering på plads. Først dér kan hun kalde sig statsminister.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.