Nu ruller massefyringerne på sygehuse: "Kedeligt og grimt at vente på brev i sin e-boks"
Stemningen er afventende og trykket blandt sygeplejerskerne på Køge Sygehus, fortæller tillidsrepræsentant Susann Carlsen. Foto: Privat
Der hersker en afventende og trykket stemning på Køge Sygehus, der er et af de steder, der rammes hårdest af massefyringer på Region Sjællands hospitaler.

Tirsdag får medarbejderne på Regions Sjællands sygehuse at vide, om de er blandt de medarbejdere, der berøres af den omfattende sparerunde på sygehusene.

Afdelingerne beslutter selv, hvornår og hvordan medarbejderne får besked. Sygeplejerskerne får besked i e-boks. Nogle har modtaget en indkaldelse til samtale i løbet af morgenen, mens resten får besked i løbet eftermiddagen, fortæller sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Susann Carlsen.

- Det er lidt forvirrende, at alle ikke varsles på samme tid. Jeg har været rundt og talt med mange af mine kolleger. De synes ikke, processen er ordentlig. Det er en kedelig og grim proces at gå og vente på et brev i sin e-boks, siger Susann Carlsen til Avisen.dk.

Hvordan er stemningen blandt de ansatte?

- Indtil videre er stemningen meget blandet. Mange kolleger går rundt med telefonen i lommen, eller har den liggende ved siden af sig. De venter på, om de får besked eller ej. Så stemningen er afventende og trykket, siger Susann Carlsen.

Hun har allerede snakket med flere af de kolleger, der er indkaldt til samtale.

- Nogle af dem har det meget godt, fordi de har fået en besked. De er afklaret med det. Mange af dem har det okay, mens nogle lige skal tygge på beskeden. Det er en speciel dag for os alle, siger Susann Carlsen.

Som fællestillidsrepræsentant skal Susann Carlsen være til stede ved flere af samtalerne. Derfor tager hun også hjem senere på eftermiddagen for at holde fokus på de kommende dages opgaver.

- Jeg har tænkt mig at forlade stedet omkring klokken 15. Jeg skal hjem og have mit eget hoved tømt, for jeg skal være knivskarp i morgen, når samtalerne begynder, siger Susann Carlsen.

Endeligt antal kendes ikke endnu

Sygeplejerskerne ved endnu ikke, hvor mange af deres kolleger, der er berørt.

Oprindeligt var det meldt ud at 86 sygeplejersker skulle afskediges eller omplaceres, mens 97 ubesatte stillinger skulle nedlægges. Det tal er siden blevet forhandlet ned i fællesskab mellem de faglige organisationer og Region Sjælland, hvorfor det endelige antal er uklart.

Grunden til det er, at de medarbejdere, der enten er i sinde at blive opsagt eller genansat, først skal indkaldes til en samtale. Medarbejdere, der tilbydes genansættelse, har således noget betænkningstid, hvorfor et endelig antal berørte medarbejdere først vil stå mejslet i sten og kunne meldes ud omkring den 30. november, oplyser Region Sjælland til Avisen.dk.

Oprindeligt skulle i alt 317 medarbejdere enten afskediges eller omplaceres. Det tal er siden blevet forhandlet ned til 198, fortalte regionsrådsformand Heino Knudsen (S) mandag. Derudover nedlægges omkring 278 ubesatte stillinger.

For to uger siden meldte regionen ud, at det er Regionshospitalerne i Roskilde og Køge, der rammes hårdest af fyringerne. Også sygehusene i Næstved, Slagelse, Ringsted, Nykøbing Falster, Holbæk og regionshuset i Sorø rammes.

Faggrupper som læger, lægesekretærer, sygeplejersker, bioanalytikere, administrativt personale og andre faggrupper er berørt. Psykiatrien går fri - undtaget administrationen.

De fleste faggrupper får besked tirsdag, men der kan også være enkelte, der først får besked onsdag-torsdag, oplyser Region Sjælland.

Mandag fortalte regionsrådsformand Heino Knudsen til TV Øst, at halvdelen af alle berørte stillinger skal findes i administrationen.