Nu bliver det dyrere at være trafikbølle
Bilister, der kører for stærkt, skal fra 1. januar betale mere i bøde, hvis de bliver taget af politiet. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
1. januar bliver det markant dyrere at overtræde færdselsreglerne. Sikker Trafik forventer, at især de selehadende bilister vil dukke sig.

Landets bilister skal tænke lidt mere over, hvor hurtigt de kører, om de skal droppe mobilen, når de sidder bag rattet, og om de har spændt ungerne godt fast på bagsædet.

I hvert fald hvis de ikke ønsker et markant hug i budgettet.

Bøderne for at overtræde loven i trafikken stiger nemlig markant fra 1. januar 2012.

Den almindelige minimumsbøde for motorkøretøjer, som f.eks. bil, lastbiler og motorcykler, stiger fra 500 til 1.000 kroner.

Det betyder f.eks., at man får 1.000 kroner i bøde, hvis man ikke spænder selen.

Dertil bliver det også ekstra dyrt at være telefonglad bilist. Bøde stiger fra 500 til 1.500 kroner, hvis man tages for at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører.

"Vi har set fra undersøgelser, at nogle af dem, der kører uden sele, siger, at 'en bøde på 500 kroner er jeg ligeglad med. Men hvis bøden bliver højere, så vil jeg spænde selen'. Så her forventer vi, at flere vil begynde at bruge selen," siger Pernille Ehlers, der er specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Det bliver også dyrere, hvis man blive taget i at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører. Den bøde stiger fra 500 til 1.500 kroner.

Forældre, der ikke spænder der børn fast i bilen, bliver også ramt hårdt, hvis de bliver fanget i en af politiets trafikkontroller.

"Hvis man ikke spænder sit barn fast, så koster det i dag 500 kroner og et klip i kørekortet. Nu kommer det til at koste 2.000 kroner og et klip, så det kommer man virkelig til at mærke," fortæller Pernille Ehlers.

I Rådet for Sikker Trafik er man generelt glad for, at bøderne nu bliver sat op - de her nemlig ligget på samme niveau i over ti år.

"Vi ved, at farten har en stor betydning for ulykker, og at selebrug har en stor betydning for, hvor mange der kommer til skade i bilen. Så hvis den er stramning kan få bare nogle til at overholde reglerne, så vil det være rigtig godt for trafiksikkerheden," siger hun.

Det ikke kun bilister der rammes. Det bliver også dyrere for de tohjulede at overtræde færdselsloven fra næste år. Her stiger minimumsbøden fra 500 til 700 kroner. Det får man blandt andet for at køre over for rødt lys.

Tjek bødeberegneren her - og se hvor stor bøden bliver.