Norsk politi erkender bommert på Utøya-aktion

Betjentene tog en omvej, der trak indsatsen i langdrag, og de sejlede i en alt for lille gummibåd.
De unge socialdemokrater på Utøya inden Breivik gik grassat.
De unge socialdemokrater på Utøya inden Breivik gik grassat. Foto: Polfoto, AP, Vegard Gratt

Det norske politi erkender nu, at aktionen for at stoppe Anders Breiviks vanvittige blodrus på Utøya burde være gået hurtigere.

Politiet indrømmer, at det var en fejl at tage en båd som lå hele 3,5 kilometer fra klippeøen i stedet for at tage en båd fra fastlandet blot 700 meter fra Utøya, skriver VG efter et pressemøde i Oslo.

Men kritikken i Norge vil ikke forstumme.

Tv-billeder viser, at den lille gummibåd var fuldstændig proppet. Det har tidligere været fremme, at den første båd ikke kunne klare opgaven, så en privat blev anvendt til at bringe specialstyrken til Utøya, hvor massemorderen blev pågrebet.

Det er endvidere blevet kritiseret, at politiet ikke fløj med helikopter til øen. Den ville angiveligt kunne have bragt en snigskytte frem på blot ti minutter.

Den påstand bliver dog afvist af politiet, fordi kun det norske forsvar den slags udstyr.

"Jeg føler, vi har gjort det, der står i vores magt for at varetage dette på bedst mulige måde. Vi er tilfredse med den umiddelbare indsats målt i tid, men vi er åbne for, at der kan vise sig at være plads til forbedringer," siger Stabschef ved Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, ifølge VG.no.

Kilde: VG.no.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.