Norsk erhverv: Gemte smøger har ingen effekt
De tre regeringspartier vil forbyde dette syn, så cigaretterne bliver gemt væk for kunderne. Foto: Colourbox
Forbud mod synlig tobak i norske butikker har ikke påvirket salget, men ny opbevaring har kostet dyrt, lyder det.

Får skjulte cigaretter folk til at købe mindre tobak?

Nej, lyder svaret fra Norge, hvor butikkerne siden januar 2010 har haft forbud mod at have tobaksvarer synligt fremme på hylderne. Et forslag som de tre regeringspartier nu ønsker indført i Danmark i forbindelse med de kommende forhandlinger om en revidering af rygeloven fra 2007.

"Så vidt vi har beregnet os frem til, har forbuddet har ikke påvirket salget," siger direktør for handelsstandsforeningen i Norge, Thomas Angell, til Newspaq.

Ifølge den radikale sundhedsordfører Camilla Hersom virker synlige cigaretterne som en reklamesøjle, og derfor skal smøgerne gemmes væk, så de ikke frister forbrugerne.

"Der går jo noget tid, inden det har gennemslagskraft på salget, men jeg tror, at det vil virke," siger hun til Newspaq.

Men efter godt to år med forbuddet i norske butikker, er det ikke et billede, som Thomas Angell kan bekræfte:

"Det er ikke muligt at påvise nogen sammenhæng mellem dette tiltag med at forbyde at opstille tobaksvarer, og så folks rygevaner," forklarer han.

Handelsdirektøren understreger, at tiltaget til gengæld har kostet den norske detailhandel 500 millioner kroner i indkøb af blandt andet lukkede cigaretskabe og cigaretautomater.

"Man må godt bare have et gardin for, men særligt i supermarkederne har det ikke været en rationel løsning i forhold til kunderne og for at skåne medarbejderne for at skulle bøje sig ned og hente pakker fra skabe under disken," siger Thomas Angell.