Nordkorea kan ende som militærdiktatur
Kim Jong-Ill blev 69 år. Foto: Scanpix/KNS
Kim Jong Il's yngste søn er kørt i stilling til at tage over efter sin far. Spørgsmålet er om militæret accepterer det, siger ekspert.

Efter 17 år som landets leder, døde Kim Jong-Il er et hjerteanfald i weekenden. Nu skal Nordkoreas næste leder køres i stilling, men det er ikke så ligetil.

For selvom de nordkoreanske medier har anbefalet landet til at støtte op om den afdøde diktators yngste søn, Kim Jong-Un, så er det ikke en garanti for, at han rent faktisk bliver Nordkoreas nye leder.

Det fortæller Peter Kim Laustsen, der er specialkonsulent ved Forsvarsakademiet til Newspaq.

"Militæret spiller en meget stor rolle i Nordkorea, da de sidder med nøglen til magten. Så Kim Jong-Un kan ikke bare overse militæret. Han står som den oplagte leder, og er måske den eneste mulighed. Med mindre det går frygteligt galt, og vi ender med et militærdiktatur som vi ser det i Myanmar," siger han.

Og militærets magt i landet, er da også grunden til, at både Japan og Sydkorea har højnet beredskabet, efter diktatorens død, siger Peter Kim Laustsen.

"De er ekstra opmærksomme på, at der kan komme provokationer fra det Nordkoreanske militær, som følge af den interne magtkamp i landet. Og da Nord- og Sydkorea teknisk set stadig er i krig, er det en helt naturlig reaktion," siger han.