Netanyahu åbner for Palæstina-forhandling

Israel vil gerne fredsforhandle med Palæstina. Det vil Abbas gerne, men holder samtidig fast i ønsket om at blive medlem af FN.
Benjamin Netanyahu vil forhandle med palæstinenserne. Israelerne kæmper dog mod, at FN optager Palæstina som medlemsland, da det også vil betyde, at Palæstina anerkendes som selvstændig stat.
Benjamin Netanyahu vil forhandle med palæstinenserne. Israelerne kæmper dog mod, at FN optager Palæstina som medlemsland, da det også vil betyde, at Palæstina anerkendes som selvstændig stat. Foto: Gali Tibbon / POLFOTO

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu tilbyder nu at holde direkte forhandlinger med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, i FN's Generalforsamling.

Det skriver BBC.

"Jeg indkalder ledelsen i PA (Det palæstinensiske selvstyre, red.) til at gå ind i direkte forhandlinger i New York, som vil fortsætte i Jerusalem og Ramallah," siger Benjamin Netanyahu ifølge BBC.

Abbas har tidligere sagt, at han gerne vil mødes med den israelske leder, men holder samtidig fast i, at palæstinenserne vil kæmpe for at blive optaget i FN, et ønske som er blevet et stort stridspunkt internationalt.

Både USA og Israel modsætter sig, at Palæstina får plads i FN's Generalforsamling, da det ifølge de to lande vil føre til en krise.

Det er et år siden, at fredsforhandlingerne mellem Palæstina og Israel brød sammen.

Palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, meddelte mandag FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, at man vil indgive ansøgning om FN-medlemskab på fredag.

Israel og USA mener, at man kun kan nå frem til palæstinensisk stat gennem direkte forhandlinger, men toppen af den palæstinensiske ledelse mener, at historien viser, at den metode ikke virker.

Kommer Palæstinas medlemskab til afstemning, skal ni ud af 15 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd stemmer ja, og ingen må nedlægge veto. USA har i forvejen sagt, at man vil bruge sin vetoret.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.