Nationalmuseet svinger sparekniven: Så mange fyres i dag
Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, skal i dag, torsdag, fyre 35-40 ansatte som led i en spareplan. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Nationalmuseet kæmper med økonomien og skal spare penge. Senere i dag vil 35-40 ansatte få en fyreseddel som led i en sparerunde. Museet skal finde 30,6 millioner på næste års budget.

Nationalmuseet skal spare over 30 millioner. I dag igangsættes en sparerunde, der betyder, at 35-40 ansatte mister deres job.

I juni kom det frem, at økonomien på Nationalmuseet stod så skidt til, at det var nødvendigt med besparelser.

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, fortalte dengang, at det især er omprioriteringsbidraget, der presser økonomien.

Desuden er der udgifter til et nyt magasin, ligesom der skal bruges penge på omlægning af fjernvarme og it. I alt skal der findes besparelser for 30,6 millioner kroner på 2019-budgettet. Det på trods af, at museet regner med stigende indtægter de kommende år.

- Opgaven med at gøre Nationalmuseet til en væsentlig søjle i danskernes bevidsthed, den bliver jo væsentlig sværere under de her vilkår.

- Man kan ikke spare 30,6 millioner, uden at det har en effekt på museets tilstedeværelse i offentligheden og kvaliteten af udstillinger og så videre, lød det dengang fra Rane Willerslev.

Omprioriteringsbidraget er et sparekrav på to procent om året, der er pålagt al statslig drift. De to procent skal findes i budgetterne, og pengene tilbageføres til staten.

Besparelser rulles tilbage i 2022

I sit nyligt fremlagte finanslovsudspil har regeringen lagt op til, at toprocents-besparelserne føres tilbage i 2022. 

En beslutning Rane Willerslev i august kaldte positivt. Men da omprioriteringsbidraget først skrottes i 2022, har det fortsat været nødvendigt med en sparerunde.

- Med den nuværende spareplan sikrer vi museets økonomi frem til udgangen af 2021, og vi gør det muligt at udvikle museets tilbud til glæde for danskerne. Men det gør det desværre ikke lettere for dem, der bliver ramt dette efterår, sagde Rane Willerslev i en pressemeddelelse i august.

Medarbejderstaben tæller 700 medarbejdere.

Nationalmuseet har til huse i København på Frederiksholms Kanal i det historiske Prinsens Palæ fra 1700-tallet.

Derudover har museet en række underafdelinger - herunder blandt andet Frilandsmuseet, Tøjhusmuseet, Kongernes Jelling og Frøslevlejrens museum.