Nationalbanken venter kraftigere vækst i dansk økonomi

Nationalbankdirektør Lars Rohde varsler højere vækst i dansk økonomi.
Nationalbankdirektør Lars Rohde varsler højere vækst i dansk økonomi. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Der er udsigt til, at dansk økonomi kommer en tak højere op i omdrejninger. Danmarks Nationalbank opjusterer udsigten til årets vækst, som nu ventes at stige til 2,3 procent i 2017 fra 1,7 procent i 2016.

Det er en opjustering fra den seneste vurdering i marts, hvor Nationalbanken skønnede den årlige vækst til 1,6 procent. Det skriver Nationalbanken i sin seneste prognose for dansk økonomi.

- Dansk økonomi går stærkt frem i øjeblikket, og der er gode muligheder for, at udviklingen kan fortsætte, selv om der er pres på dele af arbejdsmarkedet, skriver Nationalbanken.

For 2018 og 2019 venter banken nu en vækst i bnp på henholdsvis 1,8 procent og 1,7 procent. Forventningen lød tidligere på vækst i bnp på 1,6 procent for begge år.

- Udsigterne til, at væksten fortsætter, betyder, at dansk økonomi bevæger sig længere ind i højkonjunkturen, skriver Nationalbanken.

- I modsætning til tiden op til finanskrisen er risikoen mindre, for at økonomien overophedes. Men udviklingen betyder, at det bliver vanskeligere for virksomhederne at finde den rette arbejdskraft, lyder det.

Nationalbanken venter, at beskæftigelsen vil stige med mere end 60.000 frem mod slutningen af 2019. Siden 2013 er antallet af lønmodtagere steget uafbrudt, og 160.000 flere er kommet i arbejde.

- Meget tyder på, at væksten i beskæftigelsen vil fortsætte i de kommende år, men det vil ske i et lidt langsommere tempo, i takt med at der opstår større pres på arbejdsmarkedet, skriver banken.

Selv om der er gode forudsætninger for, at opsvinget herhjemme kan fortsætte, er det fortsat vigtigt at undgå en overophedning af økonomien.

- I de kommende år, hvor dansk økonomi er i en højkonjunktur, bør finanspolitikken ikke skubbe yderligere til efterspørgslen, men tværtimod medvirke ti, at udviklingen ikke går meget stærkere, end der er kapacitet til.

Det siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse:

- Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur. Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.