FAKTA: Hvad er BNP-tallet?
Bnp - bruttonationalprodukt - er et begreb, der ofte dukker op, når der bliver diskuteret økonomi og finanspolitik. Senest har Danmarks Nationalbank opjusteret udsigten for vækst i bnp for i år, 2018 og 2019. Foto: Liselotte Sabroe/arkiv/Scanpix
Årets forventede vækst i bnp får et kraftigt nøk opad af Danmarks Nationalbank - både for i år, 2018 og 2019.

Bnp - bruttonationalprodukt - er et begreb, der ofte dukker op, når der bliver diskuteret økonomi og finanspolitik. Senest har Danmarks Nationalbank opjusteret udsigten for vækst i bnp for i år, 2018 og 2019.

Her en kort beskrivelse af, hvad bnp dækker over.

* Bnp er et udtryk for aktiviteten og størrelsen af et lands økonomi.

* Bnp er en opgørelse af værdien af alle de varer og serviceydelser, der bliver solgt, minus værdien af de råvarer, der er blevet brugt til at producere dem.

* Stigninger eller fald i bnp viser derfor, om økonomien vokser eller skrumper. Det vil sige, om vi bliver rigere eller fattigere.

* Danmarks bnp var i 2015 2027 milliarder kroner. Væksten i bnp var 1,6 procent ifølge det reviderede nationalregnskab fra Danmarks Statistik. I 2016 voksede bnp 1,7 procent.

* Ifølge Nationalbanken ventes væksten i bnp i år at lande på 2,3 procent. For 2018 og 2019 venter banken en vækst i bnp på henholdsvis 1,8 procent og 1,7 procent.

Kilder: Ritzau, DST, OECD

/ritzau/