Nationalbanken: Byggebranchen får lønbonus
Byggebranchen får kronede dage. I hvert fald, hvis man skal kigge på de fremtidige lønsedler. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
En spritny prognose fra Nationalbanken forudsiger, at bygge- og anlægsbranchen kan se frem til lønstigninger.

Lønstigninger i den privat sektor er tiltaget. Det er især inden for bygge- og anlægserhvervene, skriver Nationalbanken i en ny analyse.

Og lønstigningerne, dem vil der komme flere af. I hvert fald hvis man skal tro på Nationalbankens nyeste analyse 'Udsigter for Danmarks Økonomi'.

De danske fremstillingsvirksomheder fik eksempelvis en lønstigning på 2,4 procent i gennemsnit i fjerde kvartal 2018.

Mens det lyder positivt, at de ansatte i bygge- og anlægsbranchen har kunnet - og fortsat vil - nyde godt af sjovere lønsedler, er grunden til den generelle lønstigning mindre sjov.

'Udviklingen skal ses i lyset af det strammere arbejdsmarked', står der i analysen.

Store og små virksomheder i industri- og servicebranchen mangler nemlig mere arbejdskraft for hvert år der går. Især byggebranchen mangler hænder i et eskalerende omfang.

En lignende mangel på arbejdskraft i byggebranchen så man sidste gang lige inden, finanskrisen brød ud. 

Men Nationalbanken er forholdsvis fortrøstningsfuld, lader det til: 

'En del virksomheder oplever vanskeligheder med at rekruttere den ønskede arbejdskraft, selv om det er blevet lidt mindre udtalt det seneste halve år,' hedder det i analysen.

Manglen på arbejdskraft skønnes at løfte lønstigningstakten yderligere i de kommende år til omkring til omkring tre procent pr. år.