Når man nu bare ikke har lyst
Sex ? For Kirsten Ahlburg er det ikke tabu at sige, at mange kvinder slet ikke har lyst til sex. Nu har den århusianske forfatter skrevet en roman om Sandra uden sexlyst. Inspirationen er hentet fra virkeligheden

Når Kirsten Ahlburg taler om, at mange danske kvinder ikke har lyst til at dyrke sex med deres mænd eller kærester, er det, ligesom en tømrer taler om sin nyeste tilbygning. Helt naturligt og uden omsvøb.
Den århusianske forfatter i Åbyhøj kender nemlig rigtigt godt til problemet.
For 15 år siden åbnede hun sin egen klinik for psykoterapi og hjælper både par og enlige med kærlighedsproblemer.
Her fandt hun hurtigt ud af, at ulyst til sex er et problem, der plager rigtig mange danske kvinder.
Det er erfaringerne gennem de hundredevis af klienter fra klinikken, der har skabt hovedpersonen Sandra i romanen Stolen for døren , der blev udgivet for få måneder siden. Sandra får ren besked af sin mand gennem 30 år: Enten begynder hun at give ham sex, eller også vil han skilles. Det tvinger Sandra til at handle og gøre noget ved sin manglende sexlyst.
»I bogen kan jeg tale til læserens følelser og skabe identifikation til vedkommendes egne frustrationer. På den måde tror jeg, jeg kan nå nogle mennesker, som ikke ville læse en fagbog,« siger 51-årige Kirsten Ahlburg, som også har skrevet en fagbog om det samme emne.
Bogen, Ikke i aften, Skat , er fra 2001 og behandler de forskellige grunde til, at kvinder enten ikke har eller mister lysten til at dyrke sex.

Også for mænd

Bogens Sandra er opstået som en blanding af de kvinder, som Kirsten Ahlburg har haft igennem sin klinik. Hun kan se en række fællestræk ved netop de kvinder, der mister lysten til sex.
»Næsten alle kvinder med manglende sexlyst har stor trang til at have styr på tingene og kontrol. Hun har travlt, skal yde, have orden og rydde op, før hun kan begynde at tænke på at dyrke sex,« forklarer Kirsten Ahlburg, der selv er gift for tredje gang og mor til to drenge på 17 og 18 år.
Hun hævder, at romanen ikke er skrevet for at skaffe kunder i forretningen, selvom hun siger, at læseren kan se på hovedpersonen, at terapi kan hjælpe et par i krise.
»Min hensigt er at give læseren indsigt i en kvindes problemer ved at identificere sig med hendes liv. Men romanen er også lavet for at underholde og måske give folk associationer til deres eget liv,« siger Kirsten Ahlburg og smiler over hele ansigtet.

Almindelig sex

Hun afviser, at hendes eget sexliv er vildt og fyrigt, bare fordi hun ved, hvordan problemer med sexlivet skal løses.
»Mit sexliv er helt almindeligt. Det er jo afhængigt af partner og af, hvor man er i livet. Om man er ung eller gammel,« smiler hun og understreger, at hendes mand ikke har noget med bøgerne at gøre. Han er gymnasielærer.
»Men vi har da prøvet nogle af seksualitetsøvelserne, som findes i fagbogen,« tilføjer hun.
Hun er godt tilfreds med den måde, folk har modtaget hendes roman, og hun siger, at hun godt kan leve af at være forfatter.
Hendes tid er delt med 50 procent til psykoterapeutklinikken og 50 procent til forfattergerningen.
Næste store projekt har intet med sex at gøre.
Det er en eventyrsamling, der skal udgives i både Danmark og Kina.