Nåletrend: Kan man rulle huden smukkere?
Man kan risikere at fremprovokere et forkølelsessår, hvis man ruller meget i området omkring munden. (Foto: Foto: Colourbox.com/Colourbox.com)
Ruller med små nåle til at rulle hen over ansigtet for at gøre huden smukkere vinder frem. Men man kan også rulle sig til bakterier og forkølelsessår.

Realitystjernen Kim Kardashian og supermodellen Bar Rafaeli er bare nogle af de profilerede personligheder, der har lagt ansigt til en skønhedsbehandling med en nålebesat rulle, der lover alt fra bedre hudstruktur, færre rynker og mindre akne.

Behandlingen med ruller, som går under navne som dermaroller, skinroller og microneedling, kan foretages af professionelle, men du kan også købe din egen nålerulle og gå i krig hjemme foran spejlet.

Men er det en god idé?

Som udgangspunkt skal man ikke være bekymret for at rulle derhjemme. Man kan måske opleve en forbedring i huden, men man skal dog ikke forvente en langvarig effekt af rulleriet, siger Jørgen Serup, professor og overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Når du laver huller i huden, så laver du bittesmå sår, og når de heler, kommer der en lille hævelse i huden. Hævelsen i huden kan godt få ar fra akne og rynker til at glatte sig en lille smule ud, forklarer han og tilføjer:

- Men det er en fuldstændig forbigående effekt. I løbet af fire-fem dage er den effekt ovre. Det er ikke en vedvarende effekt, men hævelsen i huden kan gøre, at man kortvarigt kan se glattere hud, siger han.

Man kan få nåle med forskellige længder, men overhuden er kun omkring 0,2 millimeter tyk, og derfor behøver man ikke at vælge de længere nåle til hjemmebrug, fortæller Jørgen Serup.

Man kan også risikere at rulle for meget og dermed irritere huden, og man risikerer også at få bakterier stukket ind i huden.

Eksempelvis hvis man er stafylokokbærer eller har forkølelsessår ved læberne.

- Så vil man kunne aktivere forkølelsessåret ved at rulle på mundomgivelserne. Så omkring infektioner - både bakterier og virus - vil man kunne introducere stoffer, siger Jørgen Serup.

Lone Skov, formand for Dansk Dermatologisk Selskab og klinisk professor ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, fortæller, at ideen med at lave små huller er, at man laver irritation i huden, som sætter gang i reparationsmekanismer, der samtidig skal stramme huden op.

- Der er dog aldrig blevet lave gode undersøgelser, som viser effekt af behandlingen. Kun korte nåle er tilladt på de apparater man kan købe i håndkøb, forklarer Lone Skov og uddyber:

- Og selv om man ikke er sikker på at få en effekt, kan man få bivirkninger. Er der infektion på huden, kan man risikerer at sprede den med de små nåle.

Man bør generelt være påpasselig med at kaste sig ud i nålerulleriet, hvis man har sart eller følsom hud, siger Lone Skov. Særligt hvis der er risiko for, at man mistolker en hudsygdom:

- Hvis man for eksempel tror, at man har bumser, men man måske har en anden sygdom, hvor man har en meget mere følsom hud, kan man risikere, at man får mere irritation, siger hun.

Har man for eksempel hudsygdommen rosacea, som blandt andet giver rødme og knopper i huden, kan man risikere at forværre sygdommen, siger Lone Skov.

Jørgen Serup ser dog god ræson i, at man ved at rulle kan optage en creme dybere i huden.

Han forklarer, at man skal smøre sin creme på i et rigeligt lag, før man ruller. Så fungerer det lidt ligesom en tatovering, hvor produktet skubbes ind i huden.

Skal man til en stor fest i weekenden, hvor huden gerne må tage sig ekstra godt ud, kan man rulle huden nogle dage før. Hævelsen kan få huden til at syne en smule mere udglattet, siger Jørgen Serup.

- Så skal du bare vide, hvordan din hud heler, så du kan time helingen. Så du ikke kommer med røde plamager eller ligefrem sårskorper, siger han.

Fakta: Mere er ikke bedre

- Du opnår ikke en bedre effekt, bare fordi du ruller mere. Du kan i stedet risikere at irritere huden.

- Hvis du har noget, der ligner en hudsygdom, bør du gå til lægen eller en hudlæge og få det vurderet.

- Hvis du har været smittet med herpesvirus, kan du risikere at fremprovokere et forkølelsessår, når du ruller omkring munden.

Kilder: Lone Skov, Jørgen Serup.

/ritzau/FOKUS
via Listen To News