Ikke alle fødevarer er lige sikre at putte i munden.
Nogle af de værste kan faktisk tage livet af dig. Men du kan undgå et hospitalsbesøg, hvis du forarbejder fødevarerne rigtigt og kender faldgruberne.
Her er en liste over nogle af de madvarer, som kan være farlige.
Rabarberblade
Vi elsker en velduftende rabarbertærte og hjemmelavet rabarbermarmelade.
Men husk, at du ikke skal bruge rabarberens blade, hvis du går i gang med hjemmebag og syltning.
Bladene indeholder nemlig oxalsyre, som bruges til blegning og antirust. Hvis man spiser bladene, kan man få mavesmerter, forbrændinger i munden og i værste tilfælde dø.
- Oxalsyre er bittert og smager værre end en ulykke, og så ødelægger det nyrerne, siger overlæge Niels Ebbehøj.
Kartofler og tomater
Kartofler og tomater tilhører begge natskyggefamilien og indeholder giftstoffet solanin, som i store mængder kan forårsage leverskader.
I kartoflen forekommer giftstoffet særligt, når den spirer eller bliver grøn i skrællen. Mængden af solanin er mindre i tomater.
- Det kan give en leverpåvirkning, og det kan fremkalde hæmolyse, hvor de røde blodlegemer går i stykker. De første symptomer er ondt i maven, diarré og hovedpine. Det kan også påvirke hjertet, siger Niels Ebbehøj.
Bitre mandler
Mange er vilde med mandler, som ofte også anbefales som et mellemmåltid. Men man skal holde sig for øje, at bitre mandler er giftige og indeholder giftstoffet amygdalin i små mængder.
Det er de søde mandler, vi spiser, men bitre mandler kan forekomme i poser med de søde.
- Min anbefaling er at spare på dem - og varmebehandle dem, hvis man bruger dem. Så damper en del af denne her cyanid af, så der ikke er så meget tilbage, siger Niels Ebbehøj.
Hyldebær
Man kan koge saft af modne hyldebær, men man må aldrig bruge rå, modne hyldebær i eksempelvis smoothies. De skal minimum koge 20 minutter for ikke at danne blåsyre. Spiser man rå hyldebær, får man opkast og diarré.
- De er bare ikke gode at spise, siger Niels Ebbehøj.
Nødder
Nødder, som tørres i deres skal - for eksempel paranødder og pistacienødder - kan udvikle svampevækst, som kan efterlade giften aflatoksin, som er kræftfremkaldende.
- De nødder kan indeholde forskellige skimmelsvampe, men der er ikke noget af det, der er akut giftigt. Men derfor skal man alligevel lade være med at lave sig en ensidig kost af mugne paranødder, siger overlægen.
Svampe
Og ingen liste om giftige fødevarer uden svampe.
I Danmark har vi cirka 600 svampearter, og 30 af disse er giftige. Faktisk er to af dem dødelige, og ti kan give alvorlige bivirkninger.
Så er du fristet af at plukke svampe i skoven, så er det vigtigste råd: Spis aldrig en svamp, du ikke kender, eller er i tvivl om.
- Grøn og hvid fluesvamp er dem, der forårsager dødsfald, siger Niels Ebbehøj.
Limabønner
Som med mange andre bælgfrugter bør man ikke spise limabønner rå, da de indeholder giftstoffet cyanid, som kan være livsfarligt.
Man kan dog slippe af med giftstoffet, hvis man koger bønnerne grundigt, så giftstoffet damper væk.
- Alle bønner indeholder giftstoffer i større eller mindre mængder. Derfor er det en god idé at koge dem. For nogle er det en god idé at udbløde dem, og for alle er det en god idé at finde ud af, hvordan den enkelte bønne skal håndteres, siger overlæge Niels Ebbehøj fra Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, der også er læge hos Giftlinjen.
- Limabønnerne indeholder et glykosid, som kan danne cyanid, når det kommer ned i mavesækken, siger Niels Ebbehøj.
Kilde: mmn.com og overlæge Niels Ebbehøj.
/ritzau/FOKUS