Myteknusere drømmer om 9/11-konspiration

Den ultimative drøm er at aflive konspirationsteorierne omkring 9/11-terrorangrebet, siger Adam Savage og Jamie Hyneman.
Adam Savage og Jamie Hyneman er blevet verdensberømte på at teste populære myter. De drømmer om en dag at udfordre modermyten: Konspirationsteorierne om terrorangrebet på World Trade Center.
Adam Savage og Jamie Hyneman er blevet verdensberømte på at teste populære myter. De drømmer om en dag at udfordre modermyten: Konspirationsteorierne om terrorangrebet på World Trade Center. Foto: Polfoto, (AP Photo/Charles Dharapak) / POLFOTO

Verden stod stille, da World Trade Center-tårnene kollapsede på alverdens tv-kanaler den 11. september 2001. Men selvom enhver kan se tårnene blive ramt af to store passagerfly, var det ikke nødvendigvis årsagen til, at de brasede sammen, påstår konspirationsteoretikere i hele verden.

Den stædighed gør 9/11-angrebet på USA til enhver myteknusers våde drøm.

"Det ville være fantastisk at kunne lukke munden på skeptikerne én gang for alle," siger ingeniør-nørderne Adam Savage og Jamie Hyneman, som er blevet verdensberømte på at aflive populære myter i MTV-programmet Myth Busters, til Ekstra Bladet.

Savage og Hyneman har for eksempel aflivet myterne om, at brystimplantater kan eksplodere i luften, og at mønter, som falder fra meget høje steder (fx rundetårn), kan bore sig ned i kraniet på en person.

I programmet går nørderne systematisk til værks og simulerer efter bedste evne omstændighederne omkring myterne, og 9/11-konspirationsteorierne er den våde drøm for de to. Men de er meget svære at aflive.

"For at gøre det rigtigt, ville det kræve, at man udførte eksperimentet i stor skala. Det ville ikke nytte noget at lave det med mindre modeller. Man kunne eventuelt genopbygge flere etager af World Trade Center og se, hvad der skete, hvis man fløj et par fly ind i dem," siger Adam Savage.

Myteaflivningen ville kræve så store ressourcer, at det er usikkert, om den nogensinde bliver gennemført, men Savage er bange for, at det alligevel ikke ville gøre nogen forskel.

"De, der ønsker at tro på konspirationsteorier, er ikke til at omvende, uanset hvor gode beviser, du har. For dem er det ikke det rationelle, der tæller. Det er lige som med religion."

Kilde: Ekstra Bladet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.