Murer-idioti udløser forbud og bøde
Firmaet bag tagrenoveringen har fået forbud mod at fortsætte arbejdet, så længe sikkerheden ikke er i orden. Og samtidig er en bøde på minimum 25.000 kroner på vej. (Modelfoto). Foto: Colourbox
Stilladset var ikke sikret på forsvarlig vis, da to murere i dag faldt ned fra et tag i Københavns nordvestkvarter.

Både stillads og stige var stillet sjusket op, da to murere i dag faldt ned fra et tag på Hulgårdsvej i København.

"Det er desværre et godt eksempel på, at dårlige vaner fører til ulykker. Metoden er kendt for år tilbage, men er aldeles ikke forsvarlig. Den har ført til mange ulykker over årene," siger tilsynschef Hasse Mortensen fra Arbejdstilsynet på Sjælland.

Både murermesteren og arbejdsmanden slap for alvorlige skader, selvom de første meldinger gik på, at den ene havde brækket ryggen.

Firmaet bag tagrenoveringen har fået forbud mod at fortsætte arbejdet, så længe sikkerheden ikke er i orden. Og samtidig er en bøde på minimum 25.000 kroner på vej.

Stilladset var for det første ikke fastgjort til bygningens facade. Og på tagryggen stod den stige, som murerne brugte, kun på et bræt, der hvilede i tagrenden.

"De er faldet ned. Og det kunne have været undgået, hvis de havde fulgt anerkendte normer i branchen. Men desværre er der overleveret vaner og traditioner, hvor man 'skal bare lige'. Og når man har gjort sådan mange gange, så tror man, det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt," siger Hasse Mortensen.

Stilladset skulle i stedet have ført helt op til tagrenden og haft en inddækning, som kunne fange murerne, hvis de skulle trille ned fra taget, forklarer tilsynschefen.