Administration 

Murdoch ejede konservative kandidater i USA

Rupert Murdoch 15,. juli efter sit besøg hos forældre, hvis mydede barns telefonsvarer blev hacket af hans folk. (Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Mediemogulen kan krone politikere eller styrte dem. Amerikanske konservative nyder godt af hans magt. Liberale hader ham som pesten.

Allerede for næsten et år siden blev det påpeget i uafhængige og liberale medier i USA, hvor meget det stank, at et flertal af potentielle republikanske præsidentkandidater var på Rupert Murdochs lønningsliste.

Det ultrakonservative kabel-TV netværk Fox News brugte dem som betalte politiske kommentatorer. Kanalen sagde dog, at så snart en kommentator meldte sig som kandidat, ville han eller hun blive droppet fra lønningslisten.

Dengang i september 2010 var det fire ud af fem sandsynlige kandidater. Det rejste spørgsmål om, hvordan Fox News kunne dække dem ordentligt journalistisk senere. Samtidig forhindrede Fox andre TV-medier i at få politikerne i tale. De skulle spørge først.

Dengang var de hotte politiske navne Sarah Palin, Newt Gingrich, Rick Santorum og Mike Huckabee. Mitt Romney var ikke ansat. De højreorienterede politikere fik en platform at tale fra, hvor de aldrig blev sagt imod. Til gengæld var aftalen eksklusiv med Fox.

Newt Gingrich er nu kandidat, Santorum er kandidat, Huckabee har meldt fra og Sarah Palin lader som om, hun er kandidat, men er ikke officiel og derfor ikke fratrådt Fox News. Hun er et fabelagtigt trækplaster for stationen.

Flere andre kandidater er kommet til siden. Lederen i det republikanske felt er lige nu Mitt Romney.

To politiske lejre

Skandalerne omkring Rupert Murdoch deler amerikanske politikere langs partiskel. Demokraterne vil have hans skalp, mens republikanerne maner til ophøjet ro. Trods alt skete det hele jo i Europa, ikke?

Hvis politikere tilpas højt på strå kræver en undersøgelse, sker det. Forbundspolitiet FBI er derfor i gang med at studere, om Murdochs medier har forsøgt sig med telefonhacking imod pårørende til ofre for 9/11 terrorangrebet. En britisk tabloidavis har skrevet det.

Sidste valgkamps republikanske præsidentkandidat, John McCain, er imod undersøgelser, fordi der slet ingen beviser eller beskyldninger findes. McCain er dog ikke en nær ven af Fox News.

Hele fire senatorer fra det demokratiske parti har henvendt sig til justitsministeren, finansmyndighederne og FBI for at få fokus på News Corp. og dets ejer Rupert Murdoch.

En Obama nærtstående rådgiver har utvetydigt anklaget Murdoch for at gøre kriminelle ting:

”Det er ikke et problem med en redaktør ude af kontrol. Det drejer sig om et imperium bygget på en journalistisk etik, der er ved at eksplodere og gå op i limningen,” sagde John Podesta.

[pagebreak]Magt over valg

Mens Rupert Murdoch via sit medieimperium tilsyneladende kunne bestemme, hvem der vinder et valg i Storbritannien og Australien, fungerer hans medier i USA som promotor af højreorienterede kandidater.

Rupert Murdoch har i 30 år været det permanente og usynlige medlem af enhver britisk regering. Han var særdeles tæt på konservative Thatcher og socialdemokraten Tony Blair.

News Corp. stod aktivt bag den nuværende konservative premierminister David Cameron. Redaktør Rebekah Brooks, nu tilbagetrådt og i forhør i både parlament og politiregi, var Cemerons ridepartner og de sås mindst en gang om måneden.

Som ejer af det meget konservative kabel-netværk Fox News i USA samt aviserne New York Post og The Wall Street Journal har han enorm indflydelse. Hans organisation News Corp. gav før det amerikanske 2010 midtvejsvalg syv millioner kroner til republikanske guvernører og fem millioner til Handelskammeret.

Liberale grupper

Den liberale kampagnegruppe avaaz.org lægger ikke fingrene imellem overfor Murdochs højreorienterede imperium. Organisationen har skrevet over en million breve, kørt syv kampagner og foretaget 30.000 telefonopkald for at bekæmpe mediemogulens omsiggribende magt.

Avaaz.org mener, at de har været en del af modstanden imod at Murdoch kunne købe flere medieselskaber og opnå kontrol med mere end halvdelen af den britiske medieindustri.

Mediekorruptionen med udspring i News Corp. er blevet så grel i Storbritannien, at organisationen gør sin kampagne global.

”Dette er toppen af isbjerget – Murdoch er et globalt problem,” hedder det i Avaaz mails. ”Han korrumperer og kontrollerer demokratier ved at tvinge politikere til at støtte sine ekstremistiske ideer om krig, tortur og en mængde andre af planetens problemer.”

Blandt Murdochs hensynsløse gerninger nævner organisationen promotion af George W. Bush som præsident, spredning af løgne til støtte for krigen i Irak, fremme anti-muslimsker og anti-indvandrer holdninger og støtte til den højreorienterede te-selskabs bevægelse. Værst af alt har han bekæmpet en global indsats imod klimaforandringer.

”Murdochs rædselsregime er ved at bryde sammen, dæmningen er ved at revne i UK, USA og Australien,” hedder det. Avaaz indsamler penge til at undersøge forholdene uafhængigt og holde politikere fast på at vedtage medielovgivning, der renser ud.

[pagebreak]Imperiet er stort

Udover de nævnte aviser WSJ og New York Post kontrollerer han i USA flere erhvervsaviser, 10 filmselskaber og en tredjedel af film-leje servicen Hulu, National Geographic tv-kanalen og 27 lokale tv-stationer.

Rupert Murdoch er født australier, men er i dag amerikaner. I Australien ejer han blandt andet 44% af Sky network, 50% af Premier Media group, der kører 9 Fox TV kanaler og sådan cirka 150 aviser, nogle af dem er blandt landets største.

Under navnet Star ejer han 9 kabelstationer og har del i otte andre i Asien. I regionen ejer han Wall Street Journal Asia, en femtedel af Tata Sky Channel i Indien og en avis i Papua New Guinea.

News Corp. ejer 39% af BSkyB kanalen i Storbritannien, som han indtil for få dage siden forsøgte at købe resten af for 80 milliarder kroner. Hertil kommer avisene Sun, Times og Times Sunday og den nu lukkede News of the World.

Murdoch har TV-interesser i både Italien og Tyskland, han ejet det globale forlag HarperCollins, marketing og reklamefirmaer og en række online medier. Han har lige solgt MySpace.com for 175 millioner kroner.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen

Mobiltelefon med facebook-app
Nyheder

Private udbyder lån på Facebook:

Kan blive dyrt og farligt

britney spears vinker
Kendte

Slettede topløse

billeder: Britney

gik i sort 

alligator på græs
Nyheder

Alligator fundet med

menneskerester i maven

Norm Macdonald
Underholdning

Canadisk tv-stjerne

er død

Peter Madsen under et foredrag længe før, han dræbte Kim Wall.
Nyheder

Vil forbyde

fængsels-dating

de mange delfiner ligger på land mens vandet er blodrødt bag dem
Nyheder

Over 1400 delfiner

dræbt på Færøerne

En osende udstødning på en sort bil fotograferet nedefra.
Biler

Nye miljø-zoner:

Tjek hvor din

bil må køre

En række dyre biler blandt andet fra Porche holder parkeret
Krimi

Dømt for kloning

får nedsat straf

En politibil med udrykning der suser igennem en gade.
Krimi

Beder om hjælp

til million-kup

Eb kvinde i bikini i en park hun hælder koldt vand ud over sig.
Nyheder

Antallet af ekstremt

varme dage fordoblet

på 32 år

Patrick Nielsen med tatovering op ad hele halsen og et tomt blik.
Krimi

Patrick Nielsen vil

blive bag tremmer

Kærshovedgård der består af flere røde barakker med sorte tag.
Krimi

Mistænkt for terror

kræver sin frihed 

spækhugger
Helt vildt

Gribende video:

Spækhugger ene og forladt

Sofie Carsten Nielsen taler ved et pressemøde.
Nyheder

Dømt for dødstrusler

mod partileder

cola
Nyheder

Carlsberg:

Tilbagekalder Coca Cola

Køer
Nyheder

Køer lærer at gå på toilettet

Ditte Julie
Kendte

Bagedyst-stjerne nyder singlelivet

Boris
Nyheder

Boris Johnsons mor er død

lejlighed
Nyheder

Slår alle rekorder:

Lejlighed til 30 millioner

Nyheder

Ny barselsmodel til både far og mor

Nyheder

Forbyder træning i sports-bh

hollywood
Kendte

Hollywood-stjerne: Afslører livsfarlig kamp mod covid-19

Michelin
Nyheder

Michelinstjerner er godt for turismen

Mange fine kokke omkring et firkantet bord med mad
Mad og drikke

Dagens spørgsmål:

Hvad betyder Michelinstjerner for dig

En mand i blåt forklæde
Mad og drikke

Efter 14 års venten:

Noma får tre stjerner

En smilende prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew går til modangreb i Epstein-sag

hjorte i naturen
Dyreliv

Sæson for krondyr i brunst

En fodboldspiller i sort jubler
Sport

Anders Dreyer scorer hattrick i drømmedebut

Nyheder

Mette Frederiksens nærmeste stopper

En ældre mand i solen
Kendte

Chok:

Cosby tilbage på tv

par poserer for kameraet
Kendte

Knust af sorg: 
Vi har mistet vores søn

person med masser af æbler i hænderne
Mad og drikke

Sådan bruger du

havens sure æbler 

Underholdning

DR-serie kuldsejlet:

Nu stopper dramachef 

birthe kjær smiler
Kendte

Stor hæder

til Birthe Kjær