Morten Olsen: De bedste i fodbold er...
Morten Olsen benævner årets bedste aktører. Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Landholdstræneren kårer årets bedste klub, spillere og træner i fodboldverden.

Danmarks fodboldfigur nummer ét, landsholdstræner Morten Olsen, beskæftiger sig med fodbold morgen og aften.

Det har givet ham et enestående indblik i fodboldens univers, som sporten.dk har lagt et dræn i for at høre, hvordan Olsen vurderer, fodboldåret der gik.

Overordnet set, har 2011 været et år, hvor en positiv tilgang til fodbold har vundet frem, forklarer Morten Olsen.

"Flere hold investerer i at vinde en fodboldkamp på en positiv, offensiv måde og forsøger at være dominerende og undgå at grave sig ned. Den tendens har været fremherskende både nationalt og internationalt," siger han til sporten.dk.

Tidligere har Morten Olsen udråbt Barcelona som verdens ubetinget bedste klubhold og den catalanske klubs midtbanegeneral, Xavi, som verdens bedste fodboldspiller, og i det hele taget står der Barcelona på det meste af året. De bedste kampe, landstræneren har set i år, er således alle med Barcelona som aktør.

"Barcelona har været impliceret i alle de bedste kampe, jeg har set i 2011. Jeg kan bare nævne den seneste gang, de vandt over Real Madrid, eller da de slår Milan i CL."

Årets træner er en hæder, der bør tilfalde såvel Barcelonas Guardiola, som den irske landstræner, Giovanni Trapattoni.

"Det er imponerende og fantastisk, at Irlands landstræner, Giovanni Trapattoni, som er 74 år, stadig har den entusiasme for spillet, som han har. Også når man tænker på alle de titler, han har vundet gennem årene. Han er et forbillede for os alle. I 2011 har man også set yngre trænere, der er poppet op, trænere som ikke selv har spillet på topplan. Klopp i Dortmund, Riddersholm og Hjulmand i Danmark og mange andre. Før i tiden blev der kigget skævt til sådanne trænere, men det er kun en fornøjelse, at de kan være med på topplan."

Den spanske liga har ifølge Morten Olsen verdens højeste udbud af kvalitet, mens både Bundesligaen og Premier League er fremtrædende, når det handler om et jævnbyrdigt, hårdt niveau.

Årets talent finder Olsen i Dortmund.

"En ung spiller, som har imponeret mig både på klub- og landshold, er Mario Götze fra Dortmund. Ud over at han er en fremragende boldspiller, har han har et snusfornuftigt hoved og fødderne plantet på jorden. Han er helt sikkert en fremtidens mand, en fornøjelse at se på. Forhåbentlig holder han ikke niveauet frem til EM til sommer, for dér skal vi jo kappes med ham."

Den største skuffelse er med Morten Olsens øjne, at Brøndby har skuffet så slemt, mens Manchester Uniteds exit fra Champions League var en kæmpe overraskelse.

Den allerstørste overraskelse er imidlertid, at cypriotiske Apoel Nicosia gik videre til knock out-kampene i samme turnering.

Kilde: sporten.dk