Mor i Tøndersagen er for syg til fængslet
Tøndersagen ? Moderen i Tøndersagen fremstilles i dag i retten. Anklageren ønsker hende dømt til psykiatrisk behandling for at have medvirket til sexmisbrug af sine to døtre på nu ni og 12 år

Når moderen til de to sexmisbrugte piger i Tøndersagen i dag tager plads i retten, bliver det på anklagebænken.
Anklageskriftet fra Tønder Politi taler sit klare sprog: Moderen var selv medvirkende til, at hendes to døtre gennem flere år blev misbrugt i deres eget hjem. Nu går politiet efter at få hende dømt til psykiatrisk behandling, fordi hun er psykisk syg og derfor ikke kan modtage en almindelig fængselsstraf. Oveni bliver moderen mødt med et erstatningskrav til de to piger på tilsammen 350.000 kroner.
»Vi forventer, at sagen langt hen ad vejen kan afgøres som en tilståelsessag,« siger politiets anklager Helle Just om retsmødet, der finder sted i retten i Tønder.

Faderens opfordring

13 mænd er allerede idømt fængselsstraffe på op til tre år og tre måneder for at have misbrugt den ældste af pigerne. Det skete på faderens opfordring i en landsby ved udkanten af Tønder. Nogle af mændene fik kontakt til pigen gennem en annonce i Den Blå Avis, hvor faderen søgte en husven til en lolita-type . Ofte blev datteren lejet ud for håndører, pizza eller spiritus.
Ifølge anklageskriftet begyndte misbruget dog allerede, mens familien boede i Løgumkloster Kommune. På denne bopæl skulle moderen fra 1996 til 2004 aktivt have overværet og tilskyndet til, at hendes mand flere gange forsøgte at gennemføre samleje med den ældste af døtrene. Og adskillige gange så moderen til, mens hendes mand havde anden seksuel omgang med pigen, som var omkring to år gammel, da overgrebene begyndte, lyder anklagen.
Ifølge politiet opfordrede moderen også til, at hendes mand flere gange havde anden kønslig omgang end samleje med den yngste af døtrene. Datteren var mellem fem og syv år gammel, da det skete fra 2003 og frem til september 2004. Dommen mod moderen ventes af falde i dag. Derudover mangler to personer at blive bragt for retten i det nye år. Den ene er en 45-årig srilankaner, der er tiltalt for at have haft fem samlejer med den ældste datter i hendes hjem ved Tønder. Srilankaneren er også tiltalt for at opfordre syv udlændinge til at besøge pigen for at få sex. Faderens sag mangler ligeledes at blive afsluttet.