Monark får lov til at abdicere
Japans kejser Akihito ønsker at abdicere. Foto: Issei Kato/Reuters
Parlamentet i Japan har vedtaget et lovforslag, der tillader landets kejser Akihito at abdicere. Han har tidligere beklaget sig over svigtende helbred.

I Holland, Belgien, Spanien, Storbritannien og Luxembourg har regenter tidligere abdiceret, og nu vil endnu en monark forlade tronen før tid.

Parlamentet i Japan har endeligt vedtaget et lovforslag, der tillader landets kejser Akihito at fratræde tronen inden sin død.

I maj underskrev Japans premierminister Shinzo Abes kabinet forslaget, som skulle gøre abdiceringen mulig.

Det skriver blandt andet CNN, der tilføjer, at det er første gang i 200 år, at en japansk kejser abdicerer.

Den 83-årige kejser holdt en sjælden tale i august sidste år, hvor han antydede, at han havde et ønske om at abdicere.

Han sagde, at han muligvis ikke ville kunne klare at passe sine pligter på grund af sin høje alder og et svigtende helbred.

Dermed er kejser Akihitos søn, kronprins Naruhito, klar til at overtage tronen efter sin far.

Den japanske kejserfamilie har siddet på tronen i over 2600 år. Kejseren betragtes som guddommelig og er ifølge konstitutionen et statssymbol og forenende for folket, selv om han ingen formel politisk magt har.

I maj ramte endnu en opsigtsvækkende ændring i det japanske kongehus offentligheden.

Japans prinsesse Mako oplyste ifølge CNN, at hun vil frasige sig sin royale titel for at gifte sig med den borgerlige jurist Kei Komuro, som hun har læst på universitetet med.

I Danmark har dronning Margrethe ifølge BT senest i oktober 2016 fastslået i et interview med den tyske avis Der Spiegel, at hun bliver siddende på tronen til sin død.

/ritzau/FOKUS