Mørklægger forhandlinger om slagteriarbejderes fremtid
- Vi åbner mulighederne for en forhandling om en ny aftale, siger Thomas Hansen, tillidsrepræsentant på Danish Crowns slagteri i Rønne. Foto: Rune Evensen.
Siden 2014 har bornholmske slagteriarbejdere betalt en del af deres løn for at sikre deres job. Nu indledes nye, afgørende forhandlinger.

Der bliver nu lagt et røgslør ud over forhandlingerne om de bornholmske slagteriarbejderes fremtidige løn og arbejdstider.

Det sker, efter at slagterigiganten Danish Crown har meddelt, at det fortsat er nødvendigt, at de ansatte betaler en del af deres løn til et medarbejderselskab for at sikre driften i Rønne. I øjeblikket indbetaler slagteriarbejderne 4,2 procent af deres løn til et medarbejderselskab, som skyder penge i driften.

På et medarbejdermøde onsdag aften besluttede slagteriarbejderne, at de nu overlader det til deres faglige organisation, Fødevareforbundet NNF, at forhandle med Dansk Industri om en mulig løsning. Hvilke krav NNFs forhandlere fik med fra klippeøen, vil tillidsrepræsentant Thomas Hansen ikke røbe.

- Vi åbner mulighederne for en forhandling om en ny aftale. Om vi så når hinanden, er der ikke nogen, der ved endnu. Vi er åbne for en dialog om en ny aftale, siger Thomas Hansen.

Da slagteriet i 2014 var truet af lukning, blev der i sidste øjeblik og under stor politisk bevågenhed aftalt en redningsplan, som blandt andet betød, at medarbejderne skulle betale en procentdel af deres løn som et bidrag til at holde slagteriet kørende. 

Aftalen udløber i juni 2019, men allerede nu har ledelsen meddelt, at der er nødvendigt med flere penge for at sikre de godt 200 arbejdspladser i op til otte år. Udspillet kommer, fordi slagteriet endnu er omkring 10 millioner kroner fra målet om at spare 25 millioner kroner årligt på driften. 

Ifølge tillidsrepræsentant Thomas Hansen kan en videreførelse af aftalen i den nuværende form betyde, at hans kolleger kommer til at betale mere end 150.000 kroner for at beholde deres job. 

Ud over de kontante indbetalinger rummer redningsplanen fra 2014 også en aftale om en fire-dages arbejdsuge. Men 10 timer om dagen i fire dage har dog ifølge tillidsrepræsentanten vist sig at være 'alt for hårdt.' 

- Vi må erkende, at det ikke er løsningen fremadrettet, sagde Thomas Hansen til Avisen.dk i sidste uge.

Hvilke krav til de fremtidige arbejdstider, slagteriarbejderne nu stiller, vil han ikke oplyse.

- Det er klart, at vi har diskuteret aftalen, vi kører på nu, og hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Og så har vi givet forbundet forbundet vores ønsker til elementer i en ny aftale, siger Thomas Hansen.