Tillidsmand på presset slagteri: Kolleger har betalt 70.000 kroner for at beholde jobbet
- Der er rigtig mange følelser i spil, siger Thomas Hansen, tillidsrepræsentant på Danish Crowns slagteri på Bornholm. Foto: Rune Evensen.
Bornholmske slagteriarbejdere står over for en afgørende beslutning: Vil de fortsat betale en del af deres løn til slagteriets drift for at beholde jobbet på klippeøen? Stemningen er kritisk, siger tillidsmand.

Det kan koste bornholmske slagteriarbejdere over 150.000 kroner, hvis de siger ja til fortsat at betale en del af deres løn til for at beholde jobbet på klippeøen.

I fem år har medarbejderne på Danish Crowns slagteri på Bornholm indbetalt op til 4,2 procent af deres løn til et selskab, som skyder penge i driften af slagteriet. Nu har ledelsen meddelt, at det er nødvendigt med flere penge for at sikre de godt 200 arbejdspladser i op til otte år. 

Overfor Avisen.dk beskriver tillidsrepræsentant Thomas Hansen den nuværende stemning blandt kollegerne som 'kritisk.'

- Der er ingen, som synes, at det er sjovt at betale for at gå på arbejde. Der er rigtig mange følelser i spil. Kollegerne er frustrerede og ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Der er meget uvished, siger Thomas Hansen til Avisen.dk.

Da slagteriet i 2014 var truet af lukning, blev der i sidste øjeblik aftalt en redningsplan, som blandt andet betød, at medarbejderne skulle betale en procentdel af deres løn som et bidrag til at holde slagteriet kørende. I øjeblikket bidrager medarbejderne med 4,2 procent.

Aftalen udløber i juni 2019, men allerede nu har Danish Crown meddelt, at man ønsker at forlænge den i op til fem år ekstra mod til gengæld af sikre arbejdspladserne i op til otte år. Udspillet kommer, fordi slagteriet endnu er omkring 10 millioner kroner fra målet om at spare 25 millioner kroner årligt på driften. 

- Jeg har kolleger, der på nuværende tidspunkt har indbetalt over 70.000 kroner til medarbejderselskabet. Det er mange penge og en dyr jobgaranti. Hvis det skal køre i fem år til, så bliver det til et godt stykke over 150.000 kroner, siger Thomas Hansen.

Fire-dages arbejdsuge

Det er imidlertid ikke kun de kontante indbetalinger, som medarbejderne skal drøfte på et møde onsdag, hvor den afgørende beslutning om fortsat støtte til redningsplanen skal træffes. Arbejdstiden er også til debat, fortæller Thomas Hansen. 

Som led i redningsplanen blev der i 2014 indført fire-dages arbejdsuge på forslag fra medarbejderne. Tanken var, at der med den kortere arbejdsuge kunne spares udgifter til rengøring og energiforbrug.

- 10 timer om dagen i fire dage. Det er alt, alt for hårdt. Kollegerne kan ikke holde til det fysisk, og de kan ikke få privatlivet til at hænge sammen. Vi må erkende, at det ikke er løsningen fremadrettet, siger Thomas Hansen.

Ud over oprettelsen af medarbejderselskabet omfattede redningsplanen fra 2014 en aftale om, at landmændene skulle levere flere svin til slagteriet, og at Bornholms Regionskommune skulle arbejde for at sikre slagteriet lavere forsyningsomkostninger.

Desuden tilkendegav Erhvervs-­ og Vækstministeriet, at der fra statslig side ville blive afsat penge til medfinansiering af nye investeringer, der kunne modernisere og udvikle slagteriproduktionen på Bornholm.

Når tillidsrepræsentanten gør status, konstaterer han, at landmændene og medarbejderne har levet op til, hvad de forpligtede sig til i 2014.

- Det er ting i planen, der ikke er lykkedes. Det skal kulegraves i forbindelse med de kommende forhandlinger, siger Thomas Hansen, der afstår fra at konkretisere, hvem der efter hans opfattelse hidtil ikke har leveret varen.

Truer ikke med lukning

Produktionsdirektør i Danish Crown, Per Laursen, har pointeret, at der ikke bliver tale om at true med lukning af slagteriet. Det giver ikke mening med 'den dedikation de bornholmske landmænd har vist.'

- Vi har ikke brugt tid på at lave store regnestykker og lægge alternative planer. Vejen til at fremtidssikre slagteriet på Bornholm er at gøre driften konkurrencedygtig, og det gør vi ved at nå besparelsesmålet på 25 millioner kroner. Omvendt er vi selvfølgelig klar til at forlænge garantien til medarbejderne, hvis de siger ja til at forlænge aftalen. Og samtidig er vi åbne for at frasige os muligheden for at bede om endnu en forlængelse, siger Per Laursen.