Ministerium retter koks med vælgererklæringer
Stig Grenov fra Kristendemokraterne har kritiseret, at den digitale vælgererklæring.dk er fyldt med fejl. Social- og Indenrigsministeriet vil 5. februar rette fejlene sammen med sin it-leverandør. (arkivfoto) Foto: Niels Hougaard/Polfoto
Indenrigsministeriet beklager digitale vælgererklæringers dårlige start, og retter fejl fra fredag 5. februar.

Vælgererklæring.dk får fredag 5. februar rettet flere fejl, som har plaget systemet fra 12. januar, da den digitale vælgererklæring gik i luften.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet, som løser problemerne sammen med sin it-leverandør.

- Der er identificeret andre uhensigtsmæssigheder, som ministeriet er fokuseret på at få løst hurtigst muligt for at opfylde vælgernes muligheder for at afgive digitale vælgererklæringer for nye partier, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Kristendemokraterne og Nationalpartiet kritiserer, at systemet strejker. Et parti skal indsamle godt 20.000 underskrifter for at kunne opstille ved valg til Folketinget eller EU-Parlamentet.

Trods problemerne har tusinder af vælgere allerede afgivet en vælgererklæring digitalt. Det har lettet den omstændelige godkendelse, at erklæringen nu godkendes automatisk. Det skal ikke igennem en sagsbehandler i de enkelte kommuner, påpeger ministeriet.

- Det er ministeriets klare forventning, at vælgererklæring.dk fremadrettet vil gøre det langt enklere for partierne at stille op til folketingsvalg - og nemmere for vælgerne at støtte nye partier, hedder det.

Der har været mange nedbrud i systemet på tre uger. De er påtalt overfor systemleverandøren, som 27. og 28. januar rettede i systemet, før den store fejlrettelse foregår 5. februar.

Fejlene har forhindret partier i at arbejde i vælgererklæring.dk. Desuden har vælgerne ikke kunnet bruge det udsendte link til at godkende, at partier kan opstille.

Indtil 25. januar blev der udsendt invitations e-mails med forkert afsenderadresse. Fejlen er rettet, og nu kan vælgeren se den korrekte adresse. Partierne er advaret om, at en vælgererklæring kan ende i vælgerens spam-mappe, oplyser ministeriet.

/ritzau/