Minister: Sørgelig dag for passagererne
Henrik Dam Kristensen var tydeligt skuffet og irriteret over, at Venstre og Dansk Folkeparti blokerede for en omprioritering, som ville komme passagererne til gode. Foto: Socialdemokraterne
Transportministeren skulle i dag forsøge at få opbakning til at elektrificere banenettet mellem Lunderskov og Esbjerg. Det lykkes ikke.

"En meget, meget skuffende dag".

Sådan klassificerede en skuffet transportminister, Henrik Dam Kristensen (S), de sammenbrudte forhandlinger om elektrificering af banenettet mellem Lunderskov og Esbjerg.

Helt konkret skulle der findes 1,2 mia. kroner til projektet, der i så fald kunne være færdigt i 2015. Men sådan blev det ikke, for Venstre og Dansk Folkeparti kunne ikke acceptere finansieringen.

Striden står i høj grad om, hvordan projektet om et dobbeltspor i Sønderjylland skal finansieres. DB Schenker, der står får 90 procent af godstransporten, havde bedt den danske regering om at udskyde planerne, men det var der altså ikke politisk vilje til.

"Derfor er elektrificeringen til Esbjerg desværre udskudt. Jeg synes det er ærgerligt at Venstre og DF stod af," siger Henrik Dam Kristensen og uddyber

"Det er en meget sørgelig dag, ikke mindst for passagererne,".

Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen medgiver, at de ikke vil være med til at ændre planerne om et dobbeltspor ned igennem Sønderjylland og at pengene må findes et andet sted.

"For eksempel de 800 millioner, der er sat af til en betalingsring. Hvorfor i alverden skal vi bruge penge på noget, der skader befolkningen, når vi i stedet kunne bruge dem på noget, der gavnede," siger han.

Trafikordfører for Liberal Alliance, Leif Mikkelsen, støtter transportministerens forslag om at udskyde det sønderjyske dobbeltspor. Og Venstres forslag om at tage pengene fra betalingsringen, betegner trafikordføreren som en utopisk tanke.

"Det er utopi at tro på, at vi kan gribe ind i regeringsgrundlaget. Det ligner et påfund til lejligheden, som man godt ved ikke har sin gang på jorden. Det understreger, at man ikke tager opgaven alvorligt," siger han.

Leif Mikkelsen er dog stadig optimistisk om, at en aftale kan falde på plads snart.

"Der må brede sig en erkendelse af, at det er så vigtigt, at andre ting må vige. Så kan det ikke nytte noget, at der er et par medlemmer, der er valgt i Sønderjylland, som er helt hysteriske med spor 2, som erhvervslivet i øvrigt advarer imod," siger Leif Mikkelsen.

Forhandlingerne forventes genoptaget indenfor de næste par uger.