Mindreårige har let adgang til cigaretter
Det skal straffes hårdere at bryde loven om at sælge tobak til mindreårig, hvis det står til flere interesseorganisationer. Foto: www.colourbox.com
Unge på 15 år kan købe tobaksvarer så nemt som ingenting, viser ny undersøgelse.

Selv om det er ulovligt at sælge tobak til unge under 18 år, kan skoleelever for det meste købe cigaretter uden problemer.

Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet ved at tale med mere end 5.000 skoleelever.

Undersøgelsen, der bliver bragt i Politiken, viser, at over 10 procent af eleverne er rygere, og selv om de kun i gennemsnit er 15,5 år, svarer de, at de ofte eller meget ofte kan købe cigaretter så lidt som ingenting.

Det er et stort problem, mener formanden for Forebyggelseskommissionen Mette Wier.

"Det er helt afgørende, at vi får styr på det her. Når det gælder sundhed og rygning, er de unge målgruppe nummer 1, for alle nye rygere rekrutteres her. Politikerne må gøre op med sig selv, om loven bare skal stå og se pæn ud, eller om den skal håndhæves," siger hun.

Også Kræftens Bekæmpelse er utilfreds med lovbruddet og vil have mere kontrol med butikkerne. Og ikke nok med det. Der skal også være en højere straf til kioskejere og købmænd, der sælger cigaretter til mindreårige.

"Det er en lille straf, og det er overhovedet ikke en prioriteret opgave hos politiet," siger projektleder i Kræftens Bekæmpelse Poul Dengsø Jensen

Kilde: Politiken