Million-røveri: Politiet har varme spor

Krimi
(Foto: Foto: Avisen.dk)

Flere danske politifolk er i Sverige for at finde forbindelsen mellem en række danske og svenske røverier. »Der findes 100-200 kriminelle i Sverige, der er i stand til at begå sådanne spektakulære røverier siger svensk politi

Svenske og danske politiefterforskere sidder netop nu i Stockholm, bøjet over et puslespil med hver deres brikker i hånden, som de prøver at samle til et helt billede.

Politifolkene håber, at brikkerne sammen kan opklare fire røverier i Danmark og Sverige, som er begået så professionelt, at der ifølge Rikspolitiet i Sverige kun er et begrænset antal kriminelle, som kan have udført dem.

»Der findes 100-200 kriminelle i Sverige, som er i stand til at begå den slags spektakulære røverier. Omkring halvdelen af dem sidder allerede i fængsel for andre røverier. Resten overvåger vi,« siger Varg Gyllander, talsmand for det svenske Rikspoliti til Nyhedsavisen.

Nægter sig skyldige

Danske politifolk holdt mandag møde med svensk politi i Stockholm.

Lørdag aften blev fire svenske mænd og en dansker anholdt på Hotel Scandic i København for røveriet af 60 millioner danske kroner fra Dansk Værdihåndtering i Brøndby. Gerningsmændene stak af og forhindrede politiet i at nå frem ved at sprede søm på vejen og blokere med skraldebiler, som blev stukket i brand.

Metoden minder om tre andre uopklarede røverier mod værdihåndteringsfirmaet Loomis i Glostrup, Handelsbanken i Malmø og et postkontor i Goteborg. Men de fem sigtede nægter sig skyldige. De har bedt politiet om at efterforske spor, som kan styrke deres sag.

Det oplyser deres forsvarer Leo Støchkel til Nyhedsavisen.

»Min opgave nu er at sørge for, at politiet følger de ting, vi har bedt om. Det er nogle ting, der er kommet frem i et lukket retsmøde, så jeg kan ikke sige, hvad det drejer sig om,« siger forsvarer for de fem Leo Støchkel.

Han bekræfter, at det er ting, som kan styrke hans klienters sag.

Chokeret kollega

Det har ikke været muligt at få kastet lys over de fems indbyrdes forhold.

En tidligere kollega til en af de svenske anholdte, elitefodboldspilleren Patrik Manzila, er chokeret over at høre om anholdelsen.

»Tager du gas på mig? Han er slet ikke den slags person. Han er meget venlig. Han elsker sin datter højt, hun kom ind og besøgte ham et par gange på arbejdet, hvor vi solgte telefonabonnementer. Jeg bad ham om at ringe til mig, da jeg fandt hans profil på Facebook. Men han har ikke ringet,« siger Mehrzad Javid.

»Politifolkene har udvekslet oplysninger i dag i Stokholm. Når du ser på de metoder, der er blevet brugt, er det naturligt at se på, om der er en forbindelse til de svenske røverier.

Han bekræfter, at svensk politi har samarbejdet med danskerne om efterforskningen af røveriet mod Loomis i Glostrup i april måned.

faktaboks
Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand