Milliardindsprøjtning gavner boligejerne
Den Europæiske Centralbank vil kickstarte den europæiske økonomi. Det kan betyde lavere renter til gavn for boligejere. Foto: Colourbox/free
Boligejere er sikret en historisk lav rente mange år fremover som følge af Den Europæiske Centralbanks pengeudpumpning, siger økonomer.

Det vil gavne danske boligejere, at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag har besluttet at sætte gang i seddelpressen.

Banken sender mange milliarder euro ud i systemet for at redde den europæiske økonomi. Det vil sende boligrenten i bund, siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

- Operationen vil sikre, at renten vil være ekstrem lav også i lang tid fremover. Det er understøttende for boligmarkedet, siger han til Newspaq.

I Nykredit forventer forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen ligeledes lavere rente. Renten er dog allerede faldet på baggrund af markedets forventninger.

- Vi går på bunden, hvad angår den lange rente. Men det kan blive endnu mere fordelagtigt at tage f.eks. et 2-procents fastforrentet lån, fordi kursen kommer nærmere 100, siger han til Newspaq.

Helge Pedersen kalder det "helt exceptionelt", at ECB nu bryder princippet om ikke at bruge ekspansiv pengepolitik.

ECB har torsdag meddelt, at banken sprøjter 60 milliarder euro, svarende til cirka 446 milliarder danske kroner, ud i Europa hver måned frem til september 2016. Pengene vil blive brugt på at købe statsobligationer.

Ud over boligejerne vil også aktionærer, pensionsopsparere og danske virksomheder få gavn af redningsplanen.

- Aktiekurserne vil stige, og det kan gå bedre for eksporterhvervene, fordi europæisk økonomi kommer op i tempo. Ydermere svækker det euroen og den danske krone over for en række andre hovedvalutaer og giver os derved en lille konkurrenceevneforbedring, siger Helge Pedersen.

Nationalbanken ventes torsdag at sænke renten for anden gang denne uge.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, kalder ECB's redningsplan "helt uden sidestykke."

- Det er ikke sådan, at danskerne i morgen vågner op til en helt ny økonomisk virkelighed, men det påvirker på mange fronter. De fleste har trods alt et lån og dermed gavn af de ekstremt lave renter eller en pensionsopsparing, der stiger, fordi kurserne stiger som følge af denne pengeudpumpning, siger han.

Newspaq