Michelle mistede sit job: For et halvt år siden var vi ved at gå fra hus og hjem
- Hvis finanskrisen ikke havde ramt så hårdt, så havde mit liv set anderledes ud i dag, siger Michelle Fleron. Foto: Asger Ladefoged /Ritzau Scanpix.
Michelle Fleron mistede sit job som kontorassistent på grund af finanskrisen, og hun mærker stadig konsekvenserne af krisen i dag. Hun er langt fra den eneste, der stadig slikker sårene efter krisen, viser ny analyse.

Da finanskrisen i 2008 tog Michelle Flerons job, ramlede hendes verden. 

Som kontorassistent i virksomheden Schultz Grafisk havde hun et godt arbejde, der gav hende og hendes mand mulighed for at stifte familie og slå sig ned i et hus lige uden for Næstved på Sydsjælland.

 

Men sorte økonomiske tider og nedskæringer betød, at virksomheden blev opkøbt af en konkurrent, og dermed forsvandt Michelle Flerons job fra den ene dag til den anden. 

Fyringen havde alvorlige konsekvenser for hende og hendes familie. 

- Jeg måtte sige til børnene, at de ikke længere kunne gå til sport, for det var der simpelhen ikke råd til. Bilen og campingvognen røg, og vi måtte sælge gammelt tøj fra vores kælder for at klare os. Det var så ydmygende og frustrerende, siger Michelle Fleron til Avisen.dk.

Krisen koster stadig

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at finanskrisen har kostet de danskere, der mistede deres arbejde som følge af en virksomhedslukning, mere end 30.000 kroner i gennemsnit i løntab hvert år, siden den ramte i 2008.

Ifølge analysen skyldes det store løntab, at det for mange har været svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet, mens andre er blevet tvunget til at tage dårligere betalte og mere usikre job, end de kom fra.

Det gjaldt også for Michelle Fleron, der i årene efter finanskrisen gik fra det ene korte job til den anden. 

- Jeg følte, at jeg hoppede fra sten til sten, og det var enormt hårdt aldrig at vide, om man var købt eller solgt, siger Michelle Fleron. 

Ingen tommel-op

I lange perioder var det helt umuligt for Michelle Fleron at finde et job, og den hårde jagt efter arbejde gjorde, at hun i 2014 blev syg med stress og en frossen skulder.

Samtidig oplevede hun flere gange, at virksomheder vendte tommelfingeren nedad, når de kiggede på hendes CV.

- Arbejdsgiverne klapper ikke ligefrem i hænderne, når der står, at man har arbejdet fire steder på tre år. Så ligner det jo, at man ikke kan holde på et arbejde, og så ryger man nederst i bunken, siger Michelle Fleron. 

- Men for pokker, jeg har jo taget alt det arbejde, jeg kunne komme i nærheden af, og det synes jeg ærligt talt, at man bør anerkende, tilføjer hun. 

Nægtede at give op

Trods modstanden nægtede Michelle Fleron at give op, og hun tog mere og mere utraditionelle metoder i brug for at komme i job.

- Jeg har lavet et radiospot, hvor jeg fortalte, at jeg søgte job, og jeg har haft et klistermærke, hvor der står 'Job søges' i bagruden på min bil. Det er ikke altid, det kaster et job af sig, men så længe arbejdsgiverne lægger mærke til det, er det det hele værd, siger Michelle Fleron. 

Hendes gå-på-mod har netop været med til at skaffe hende et job som sælger i et byggefirma, og hendes liv har i dag taget en drejning til det bedre.

Hun er dog ikke i tvivl om, at krisen har haft alvorlige konsekvenser for hendes liv. 

- Hvis finanskrisen ikke havde ramt så hårdt, så havde mit liv set anderledes ud i dag. Det er jeg sikker på. Den har kostet mig og min familie dyrt, og det er ikke mere end et halvt år siden, at min mand og jeg var få dage fra at gå fra hus og hjem, siger Michelle Fleron. 

- Så krisen er bestemt ikke glemt, understreger hun.