Michelin-restaurant fyrede gravid tjener: Var bare ikke god nok

Michelin-restauranten Kokkeriet har fået en sag fra Ligestillingsnævnet på nakken, efter de fyrede en gravid tjener, dagen efter hun sagde, hun var gravid.
Restaurant Kokkeriet på Kronprinsessegade i København.
Restaurant Kokkeriet på Kronprinsessegade i København. Foto: Scanpix/arkiv/Teitur Jonasson

Michelin-restauranten Kokkeriet skal ifølge Ligestillingsnævnet betale 180.000 kroner i godtgørelse til en kvindelig tjener, de fyrede dagen efter, hun angiveligt fortalte, at hun var gravid.

Men ejeren af Kokkeriet, Sammy Shafi, mener ikke, at der er noget at komme efter. Han holder fast i, at han ikke havde nogen idé om, at hun var gravid.

Timingen med at hun dagen forinden fyringen havde fortalt restaurantchefen om graviditeten var ren og skær sammentræf.

- Vi har overhovedet ikke nogen motivation for at fyre hende, bare, fordi hun er gravid. Det er jo ikke 1939. Vi har været i branchen i 17 år, og har haft andre ansatte, der er gået på barsel og kommet tilbage igen, siger Sammy Shafi.

- Ligesom alle andre betaler vi til barsel.dk og får det hele refunderet, når vi har nogen på barsel. Vi har desuden også overenskomst med 3F, uddyber han.

Det er dog langt fra alle de fine restauranter, der har overenskomst. En gennemgang af de danske Michelin-spisesteder har tidligere vist, at under halvdelen har overenskomst. Det kan du læse mere om her.

Afviser mistanke om graviditet

Sammy Shafi afviser at have haft nogen mistanke om, at den kvindelige tjener var gravid. Hun deltog ifølge ham i vinsmagninger og havde lagt nye bikini-billeder på Instagram, der ikke viste tegn på det, fortæller han.

Grunden til, at han ændrede hendes stilling fra fuldtid til deltid dagen efter, hun havde holdt møde med restaurantchefen og fortalt om graviditeten, var alene af den grund, at hun ikke præsterede godt nok.

- Hun var for dyr i sin løn i forhold til det, hun præsterede, og der var mange klager over hende. Så vi var ikke tilfredse med hendes præstationer som fuldtidsansat. Det fik hun besked på, og jeg forklarede, at hun var velkommen til at blive som deltidstjener, siger Sammy Shafi.

Hun kaldte os svin

Efter den kvindelige tjener havde fået besked på, at hendes stilling var ændret til deltid, tog hun ifølge sagsakterne op på arbejdspladsen for at hente sin ansættelseskontrakt. Her kom hun op at diskutere med restaurantejeren, efter hun satte spørgsmålstegn ved, om den pludselige stillingsændring havde noget at gøre med hendes graviditet.

Situationen eskalerede og endte angiveligt med, at tjeneren gik ned til personalerummet med Sammy Shafi i hælene. Da hun sagde, at hun havde lov til at bruge to minutter, blev hun fyret på stedet med ordene: "Get the hell out of my restaurant".

- Hun påstår, at nogen må have vidst, at hun var gravid, fordi hun fortalte det til restaurantchefen i en fortrolig samtale, som i øvrigt ikke er en samtale restaurantchefen kan genkende. Så bliver hun vred, går fuldstændig amok, siger at vi var nogle svin, og så bliver hun bortvist på stedet, siger Sammy Shafi.

"Det er en lodret løgn"

Ifølge den kvindelige ansatte vidste Sammy Shafi, at hun var gravid, fordi han havde overværet hendes møde med restaurantchefen og senere bombarderet restaurantchefen med beskeder omkring deres møde.

Men at Sammy Shafi skulle have overværet samtalen er en lodret løgn, fortæller han.

- Mødet foregik jo ikke på restauranten. Jeg har kun sagt til restaurantchefen, at hvis der fortsat var brok omkring hendes kontrakt, så ville jeg gerne vide det, siger Sammy Shafi.

Han mener ikke, at han kunne have handlet anderledes under episoden, udover at han måske skulle have fulgt sin intuition fra starten.

- Jeg har været i tvivl om hendes evner i noget tid. Sagen er forløbet, som den har gjort, men jeg kan sige, at vi er fuldstændige uenige i udfaldet af ligestillingstævnens dom, og vi føler os meget uretfærdigt behandlet, siger Sammy Shafi.

Han venter nu på, at sagen kommer for retten. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.