Nu får sygeplejersker blå uniformer: Derfor dropper de den hvide farve
Arkivfoto af sygeplejerske i en af de hvide og klassiske uniformer. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Sygeplejerskerne i Region Syddanmark skal have nye uniformer. Der var flere problemer med de gamle og hvide uniformer, som nogle sygeplejesker blandt andet følte sig utrygge i.

Tiden hvor sygehusgangene var fyldte med sygeplejesker i hvide uniformer er ovre i Region Syddanmark. De har fået en mere moderne uniform - og den er blå. Men forandringerne er ikke sket uden modstand.

Helle Lausten har som servicechef på Aabenraa Sygehus været med i processen om at udvælge den nye uniform, og hun fortæller til Avisen.dk, at der var flere udfordringer ved den gamle arbejdstøj.

- Den gamle uniform var 50 procent polyester og 50 procent bomuld, men bomulden blev hurtigt vasket ud. Så blev den helt tynd, hvilket sammen med den hvide farve betød, at man kunne se, hvad man havde på indenunder, siger Helle Lausten.

Hun forklarer, at den nye uniform består af fem procent mere bomuld. Der har også været problemer med menstruationblod i forhold til den gamle hvide kittel.

- Mange kvinder har haft et problem med, at de en gang om måneden har haft svært ved at føle sig trygge i den hvide uniform. Der har været meget udbredt ros til den nye uniform, og den mørkeblå buks gør, at man kan føle sig helt tryg på den tid af måneden, siger Helle Lausten.

Den nye uniform har også en stor lomme på siden - den gør, at sygeplejerskerne lettere kan have en mini-iPad eller telefon på sig. Men de nye klæder har været mødt af noget modstand.

Det er den nye blå uniform sygeplejerskerne i Region Syddanmark begynder at gå med fra efteråret. Foto: Region Syddanmark

- Nogle sygeplejesker, der har været her en del år, føler, at vi piller ved kulturen. De står meget fast på, "at en sygeplejeske er altså hvid”. Men de fleste nye er meget glade for udviklingen. Hvis man skal være lidt nørdet, så var sygeplejerskerne altså oprindeligt lyseblå med hvide forklæder, fortæller Helle Lausten.

Valget af den nye uniform er kommet efter en proces på to år, hvor der i hver sygehusenhed i Region Syddanmark blev nedsat en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til en ny uniform. Her blev det gjort klart, at en ny farve var vigtig for sygeplejerskerne, fortæller Helle Lausten.

Hun har nu været rundt på sygehusene for at vise den nye uniform frem. 

- Folk synes, vi kommer til at se skidegodt ud i blåt, siger hun til Avisen.dk