Blogindlæg Chefredaktør: Lad os prøve med de arbejdere, vi selv har først
Foto: Bente Jæger

I længere tid har der raset en debat om mangel på arbejdskraft.

Den debat fortsætter helt ind i en valgkamp. Regeringen, Dansk Industri og DA vil stå på, at det skal være lettere at tiltrække arbejdskraft for udlandet. Ellers kan virksomhederne ikke holde dampen oppe. Opsvinget går i stå. Kan det blive mere trist?

Oppositionen – inklusive DF men eksklusive de radikale – siger: ”Hov, stop lige. Hvad med at se på de ledige hænder, vi har?”

Godt 100.000 danskere står stadig uden job – skal vi ikke starte med dem? Og hvad med alle de mange unge, der ikke kan få læreplads. Skulle erhvervslivet ikke først satse på dem?

En enig LO-fagbevægelse tager også dette standpunkt. Det har man gjort længe.

Lige nu er vi der, hvor vi taler beløbsgrænse. Hvilken løn skal en udlænding kunne opnå for at få adgang til det danske arbejdsmarked. I denne uge foreslog regeringen at sænke beløbsgrænsen til 330.000 kroner, svarende til en månedsløn på 27.000 kr. inkl. pension og feriepenge.

LO peger på, at den lavere beløbsgrænse kan betyde større tryk nedad på lønnen. Og at man misbruger ånden i tanken bag: At få højt specialiseret arbejdskraft til landet. ”Det er ynkeligt”, lyder det direkte fra næstformand Ejner Holst.

Selvsagt spiller mediernes udlægning en vigtig rolle. Er vi i den egentlig positive situation, at der er mere arbejde, end der er folk til? Det er oftest omvendt.

Det vil være synd at sige, at alle medier her bidrager til at gøre folk klogere på sagen.

TV2 har ofte fundet arbejdsgivere, der har fået fri mikrofontid til at jamre over mangel på arbejdskraft. Indtil det viste sig, at de aldrig havde slået stillinger op!

At undersøge om det er tilfældet hedder research. Det lærer man faktisk om på journalistuddannelserne.

Hvis ikke man har tid til det – der er jo travlt på en tv-nyhedsvagt – så kan man stille arbejdsgiveren det enkle spørgsmål, om han eller hun har kontaktet den lokale A-kasse eller fagforening? De er der for det samme, og de har ofte ledige hænder, der gerne vil bidrage.

Senest kunne det have gjort DR TV-Avisens seere klogere, da man havde kørt en journalist til Bjerringbro for at interviewe direktøren Jens-Peter Lundgaard fra maskinfabrikken Jema Agro.

Meget bekymrende fortalte han, ”at når vi slår specifikke stillinger op, for eksempel automatikteknikere eller it-smede, så får vi ingen ansøgere. Om det er Danmark eller Europa, så kommer der ingen. Det er vores udfordring,” sagde Jens-Peter Lundgaard til TV-Avisen i onsdags.

Men som Netavisen Pio glimrende – og ikke for første gang ift. en arbejdsgiver i medierne – kunne afdække, så var det ikke heeeelt korrekt!

Jo, godt nok efterspurgte Jens-Peter Lundgaard automatikteknikere og it-smede. Men det var i september 2017. For 13 måneder siden! Nu, først nu, er direktøren åben for en dialog med 3F og Dansk Metal, men skulle det ikke med, så seerne ikke bliver vildledt?

”Jeg vil gerne uddanne og efteruddanne. Det sagde jeg også til TV-Avisen, men det kom bare ikke med i indslaget. Det blev klippet fra.” siger Lundgaard til Netavisen Pio.

Her er en del af problemet. Der er mange beviser på, at tv-indslag i bedste fald fremstiller en sag vildledende. Og dermed får en konflikt til at fremstå som mere håbløs, end den er.

Kan du huske ”Panoramamanden”?

Det var ham, der næsten fik Lars Løkke til at tabe sidste valgkamp, fordi arbejdsgiveren ikke kunne sige, hvem han var. Om han fandtes, og om arbejdsgiveren reelt havde slået en stilling op i Taastrup i 2015!

Hvordan er vi kommet dertil, at medier og arbejdsgivere kan springe det simple spørgsmål over, om du har spurgt i fagforeningen?

Sandheden er sandsynligvis, at den arbejdskraft, der virkelig er brug for, er meget specialiseret. Og tidligere har vi ikke uddannet fremsynet nok.

I stedet for at nogle medier optræder som nyttige idioter for erhvervsledere, så lad os mødes om den rigtige udfordring. Lad os prøve først med dem, vi har.

Dernæst – når og hvis det er – se på, hvordan folk arbejder på ordnede vilkår i Danmark uanset nationalitet. Det synes endda Inger Støjberg at mene! 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News