Statsminister Mette Frederiksen (S) har omskrevet sin nytårstale med kort varsel, efter dronning Margrethe under sin nytårstale søndag meddelte, at hun træder tilbage den 14. januar.
Det skriver både DR og TV 2.
Mette Frederiksen skrev i et opslag på det sociale medie Instagram den 21. december, at hendes nytårstale ville have fokus på ældre og sundhed.
Ifølge DRs og TV 2s oplysninger, kommer dronningens abdicering i stedet til at fylde en stor del af statsministerens nytårstale.
Statsministeriet vil overfor Ritzau ikke kommentere oplysningerne.
Meddelelsen om sin abdicering leverede dronningen mod slutningen af sin nytårstale, som blev hendes 52. og sidste nytårstale.
- Om 14 dage har jeg været Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst hen over noget menneske - heller ikke mig! Tiden slider, og "dårligdommene" bliver flere. Man overkommer ikke længere det samme, som man kunne engang, sagde dronningen.
Herefter kom hun ind på en rygoperation, som hun gennemgik i februar.
Operationen gik godt, men den gav dog anledning til at overveje, om det var på tide at lade sig pensionere, lod hun tv-seerne vide.
- Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 - 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far - vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.
Efterfølgende takkede Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse fra Statsministeriet på vegne af den danske befolkning dronning Margrethe for "hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget".
- Selv om pligten og hvervet som regent er gået i arv i mere end 1000 år, så er det alligevel svært at begribe, at tiden nu er inde til et tronskifte.
- Mange af os har aldrig kendt en anden regent. Dronning Margrethe er indbegrebet af Danmark og har gennem alle årene sat ord og følelser på, hvem vi er som folk og som nation, lød det fra Mette Frederiksen.
Af udtalelsen fremgik det også, at statsministeren i sin nytårstale mandag aften, vil kommentere det kommende tronskifte.
Frivillig afgivelse af tronen er uhyre sjældent
Her kan du læse om, hvad det vil sige at abdicere, og hvor sjældent det i dansk sammenhæng forekommer.
- Abdikation udspringer af det latinske udtryk "abdicare", som betyder, at man frasiger sig noget.
- Udtrykket bruges om den situation, hvor en siddende regent frivilligt giver afkald på sin trone eller myndighed.
- Sidste gang, en dansk regent frivilligt afstod tronen, var i 1146. Dengang trådte kongen - Erik Lam - tilbage. Han var svækket af sygdom og døde senere samme år.
- I nogle lande er det større tradition for, at statsoverhovedet abdicerer og giver plads til næste generation.
- Det er blandt andet tilfældet i Holland, hvor fem ud af syv regenter har abdiceret, siden monarkiet blev indført i 1806.
- Det skete senest i 2013, da daværende dronning Beatrix overlod tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander.
- Dronning Beatrix overtog selv tronen ved sin mors abdikation i 1980.
- I Belgien abdicerede kong Albert i 2013 og overlod tronen til sin ældste søn, Philippe.
- I 2014 meddelte den spanske konge Juan Carlos, at han havde besluttet at abdicere til fordel for sin søn Felipe.
Kilder: Kongehuset.dk, Lex.dk