Medie: Hemmelige adresser afsløres i kæmpe datatyveri

Flere end en million personers oplysninger om lån og adresser er frit tilgængeligt på udenlandsk server.

Den danske tingbog er blevet kopieret til en udenlandsk server. Dermed er over en million personers oplysninger om lån og adresser på fremmede hænder - inklusive mange personers hemmelige adresser.

Det oplyser Radio24syv.

Hjemmesiden med de mange private oplysninger består egentlig bare af et enkelt søgefelt, men hvad der kan findes frem er imponerende:

Oplysninger om samtlige danske ejer- og andelsboliger, hvem der bor i dem og hvilke lån, de har. Samtidig kan man alene ved at søge på et navn få alle oplysningerne frem.

- Det ser ud som om, at man har stjålet tinglysningsdatabasen og kopieret den ind på den her side på en eller anden måde, siger Henrik Larsen, der er leder af IT-sikkerhedsorganisationen DK-Cert, til Radio24syv.

Når man bruger den almindelige tingbog, som den danske stat stiller til rådighed, kan man kun finde navnene på, hvem der har lån i en bolig, ved at søge på en konkret adresse.

Omvendt kan man på den omtalte hjemmeside nøjes med at søge på et navn, oplyser Radio24syv. På den måde er alle med hemmelig adresse, der ikke bor til leje, blevet afsløret.

- Det bekymrende er, at man nu kan søge på dit navn og finde ud af, hvad dine boligforhold er, og hvad dine økonomiforhold er, siger Henrik Larsen.

Der er omkring 1,3 millioner ejerboliger og 200.000 andelsboliger i Danmark. Så det er oplysninger om langt over en million, der ligger på hjemmesiden.

Radio24syv har valgt ikke at afsløre navnet på siden. Men radiostationen har testet en række personer med hemmelige adresse eller politibeskyttelse, og alle deres adresser er frit tilgængelige. Eksempelvis politikerne Naser Khader og Özlem Cekic.

- Sådan som det umiddelbart ser ud, er det en dansk, offentlig database, der er blevet ført udenfor EU. Og helt sikkert uden den databehandlingsaftale, som persondataloven forudsætter, forklarer Henrik Larsen.

Dermed er der reelt meget lidt, de danske myndigheder kan gøre for at beskytte de borgere, der har fået deres hemmelige adresse afsløret.

Det er endnu uklart, hvordan databasen er blevet stjålet.

De mest sandsynlige bud er ifølge Radio24syv, at en robot er sat til at skrælle den offentlige tinglysningsdatabase bid for bid, eller også har nogen brudt ind i tinglysningsrettens IT-system og taget databasen.

Begge dele kunne myndighederne ifølge radiostationen have undgået. Enten ved at gøre det umuligt for en maskine at lave over en million opslag eller ved at have ordentlig sikkerhed om databasen.

Hvem der står bag forbrydelsen er et åbent spørgsmål, men det står klart, at de helst ikke vil findes. Domænet blev registreret for fire dage siden gennem et selskab i Bahamas, der specialiserer sig i at holde folkene bag hemmelige.

Radio24syv har forgæves forsøgt få en kommentar fra Tinglysningsretten i Hobro, men tirsdag middag er det endnu ikke lykkedes.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.