Mays føring over Labour skrumper forud for parlamentsvalg
På et Natop-topmøde torsdag, hvor blandt andre USA's præsident, Donald Trump, og Storbritanniens premierminister, Theresa May, deltog, blev der holdt et minuts stilhed til ære for ofrene fra Manchester. Foto: Matt Dunham/AFP
Det britiske arbejderparti haler ind på premierminister Theresa Mays konservative parti, viser målinger.

Den britiske premierminister Theresa Mays konservative parti står til 43 procent af stemmerne mod 38 procent til arbejderpartiet Labour forud for parlamentsvalget 8. juni.

Det er en nedgang til De Konservative på et procentpoint og en fremgang til Labour på tre procentpoint sammenlignet med sidste uge.

Det viser en ny måling fra analysebureauet YouGov foretaget for avisen The Times. Her har man spurgt 2052 mennesker mellem 24. og 25. maj.

Imens giver en måling fra instituttet Kantar Theresa Mays parti en føring på otte procentpoint over Labour.

Således er De Konservative gået fem procentpoint tilbage til 42 procent, mens Labour er gået fem procentpoint frem til 34 procent ifølge Kantar-målingen.

Målingen er lavet mellem 18. og 22. maj, som er dagen for bombeangrebet i Manchester.

Mandag aften blev 22 mennesker dræbt af en selvmordsbomber efter en koncert i Manchester Arena.

Da Theresa May i midten af april udskrev parlamentsvalg til afholdelse 8. juni, tydede alle målinger på, at hendes parti ville vinde en jordskredssejr, der ville bringe minder om Margaret Thatchers historiske sejr i 1983.

En måling fra YouGov viste således på det tidspunkt, at Mays konservative parti ville få 44 procent af stemmerne, mens oppositionspartiet Labour kun ville få 23 procent.

Det britiske valgsystem bygger på flertalsvalg i enkeltmandskredse, populært kaldet "first past the post".

Systemet fungerer sådan, at den kandidat, der får flest stemmer, bliver parlamentsmedlem for valgkredsen. Resten af stemmerne går tabt.

Det betyder, at tilslutningen til et parti på landsplan ikke nødvendigvis afspejles i antallet af medlemmer af parlamentet.

Valgsystemet fører almindeligvis til, at et enkelt parti får det absolutte flertal i parlamentet.

De britiske partier blev efter angrebet i Manchester enige om at suspendere valgkampen for en periode.

Siden har myndighederne hævet sikkerhedsniveauet til kritisk, hvilket er det højeste i Storbritannien.

Både De Konservative og Labour ventes at genoptage valgkampen fredag.

/ritzau/Reuters