Marmeladefabrik: Sukkerafgift lukker os

Regeringens sukkerafgift vil betyde, at marmeladefabrikken Fynbo Foods må tredoble prisen. Derfor overvejer firmaet at flytte til udlandet.
En marmeladefabrik i Nordjylland frygter at måtte fyre 50 medarbejdere og flytte til udlandet på grund af regeringens sukkerafgift.
En marmeladefabrik i Nordjylland frygter at måtte fyre 50 medarbejdere og flytte til udlandet på grund af regeringens sukkerafgift. Foto: Colourbox

Regeringens omstridte sukkerafgift er godt på vej til at tage livet af en marmeladefabrik i Vendsyssel.

Sukkerafgiften, der er en del af finansloven, er netop stemt igennem i Folketinget.

Den betyder, at Fynbo Foods i Vrå i Nordjylland fra næste år tvinges til at hæve prisen på en spand marmelade på 900 gram fra 17 til 44 kroner.

Derfor overvejer virksomheden nu at flytte til udlandet. Det kan betyde, at 50 ansatte må finde andet job.

"Skal man give to til tre gange så meget for marmeladen, så frygter vi, at efterspørgslen falder til en tredjedel eller mindre. Derfor overvejer vi alle muligheder i øjeblikket," siger Richard Fynbo, direktør i Fynbo Foods, i Newspaq.

Fra 2012 er afgiften på slik- og chokolade hævet fra 17,25 kroner til 23,75 kroner kiloet.

Fra 2013 vil man desuden pålægge forskellige fødevare den samme slik- og chokoladeafgift.

Af et svar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) fremgår det, at det bl.a. vil ramme marmelade og sur-varer som asier, rødbeder og rødkål.

"Dermed er afgiften ikke bare en afgift på sukker men også på vand og bær, der indgår i marmelade. Ja, selv sukkerfri marmelade skal vi betale sukkerafgift af," siger Richard Fynbo.

Afgiften på 23,75 kroner er uden moms. Derfor skal forbrugeren af med hele 30 kroner ekstra for et kilo marmelade.

Dermed bliver afgiften, som Fynbo Foods skal betale, større end virksomhedens omsætning.

"Vi sælger marmelade for 150 millioner kroner. Og derudover skal vi lægge afgiften på 285 millioner kroner. Det holder ikke," siger direktøren, der håber, at politikerne besinder sig.

"Vi håber, at politikerne fjerner forslaget, eller i det mindste finder en anden sats på produkter som marmelade og rødbeder. I stedet for 23,75 kroner kunne det være to kroner," siger Richard Fynbo.

Danskernes sukkerindtag fra marmelade og sur-varer svarer til 2,5 procent af det samlede sukkerindtag.

"Så vi bliver ikke sundere af forslaget, kun fattigere," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.