Manu Sareen sender handicap-opsang til kommunerne
Pædagogisk ledsagelse til borgere på kommunale bosteder er en kommunal kerneydelse, skriver socialminister Manu Sareen i et brev til landets kommuner. Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Socialministeren er bekymret over, at handicappede i en række kommuner ikke er sikret pædagogisk ledsagelse på ferier og til fritidsaktiviteter. Handicaporganisationer og fagforbund håber, at kommunerne retter ind.

Socialminister Manu Sareen (R) går nu ind i sagen om handicappede på landets botilbud, som ikke kan få pædagogisk ledsagelse på ferier og til fritidsaktiviteter.

I et brev til alle landets 98 kommuner understreger Manu Sareen, at han er bekymret over, at 12 kommuner i en KL-undersøgelse fra november har svaret, at der er fastsat et serviceniveau på nul dage til både ferieledsagelse og ledsagelse til fritidsaktiviteter.

Læs også: Nul frisk luft til handicappede: De får, hvad de har krav på

- Som resultaterne af KL’s undersøgelse foreligger oplyst, kan der i de 12 kommuner være borgere, som har behov for pædagogisk ledsagelse uden for bostedet, men som ikke tilbydes dette.

- Der kan derfor være borgere, der ikke får mulighed for at få støtte til at udvikle eller vedligeholde en identitet med livsudfoldelse uden for boformens bygningsmæssige rammer. Hvis det er tilfældet, finder jeg det meget bekymrende, skriver Manu Sareen i brevet.

Ledsagelse er en kommunal kerneydelse

Der findes ikke noget minimumskrav i serviceloven omkring pædagogisk ledsagelse til handicappede.

På den baggrund har KL erklæret sig tilfreds med kommunernes indsats på området, selvom en række kommuner har et serviceniveau på nul dage.

Men Manu Sareen skriver i sit brev, at han vil "opfordre alle kommuner til at sikre realiseringen af intentionen og formålet med serviceloven."

- Borgere på kommunale bosteder med videre er en af de svageste grupper i vores samfund, og socialpædagogisk støtte, herunder pædagogisk ledsagelse, er en kommunal kerneydelse, understreger Manu Sareen.

Egentlig ville Manu Sareen gerne have taget direkte kontakt til de 12 kommuner, som har oplyst, at de har et serviceniveau på nul dage for ledsagelse - både når det gælder ferier og fritidsaktiviteter.

Men Kommunernes Landsforening har ikke ønsket at oplyse om, hvilke 12 kommuner der er tale om. Derfor har ministeren nu skrevet ud til alle kommuner.

Kommunerne skal mindes om deres ansvar

Avisen.dk har tidligere skrevet om kommunernes manglende tilbud om ledsagelse til de handicappede I den anledning har både handicapforeninger og pædagoger kritiseret forholdene for de udviklingshæmmede og handicappede på landets botilbud.

Læs også: Handicapformand: Der er tale om indespæring

Sytter Kristensen, der er formand for landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, har direkte beskrevet forholdene for mange beboere på landets botilbud som "indespærring". Hun er glad for, at ministeren nu går ind i sagen.

- Det er godt, at ministeren med dette hyrdebrev til samtlige kommuner sender et tydeligt signal om, at kommunerne skal leve op til deres ansvar over for udviklingshæmmede og andre sårbare borgere med et ledsagelsesbehov - også når det gælder ferie og fritidsaktiviteter, siger Sytter Kristensen.

Også fagforbundet Socialpædagoerne er tilfredse med, at Manu Sareen sender et klart signal om, at handicappede, der har brug for socialpædagogisk støtte til at komme uden for matriklen, skal have den hjælp, de har behov for.

- Vi ved fra vores medlemmer, at der flere steder er behov for at minde kommunerne om deres ansvar på det her område.

Læs også: Kommune til handicappede Bianca: Ingen hjælp til ferie

- Samtidig ved vi også, at der er kommuner, der formår at løfte opgaven helt fint og som tilbyder deres borgere en god service. Ministeren opfordrer i sit brev til, at kommunerne lader sig inspirere af hinanden. Og det synes vi er et godt og frugtbart bud på, hvordan vi kommer videre i denne situation, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.