Manglende hænder kan kvæle opsving i industrien
Industrien mangler kvalificeret arbejdskraft, og det kan true det opsving, der ellers er på vej i branchen www.colourbox.com
Industrien oplever et gryende opsving herhjemme. Men mangel på kvalificeret arbejdskraft truer nu branchen. 70.000 industrijob forsvinder fra landet, hver gang der er lavkonjunktur.

Smede, værktøjsmagere og industriteknikere.

Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i industrien, og det kan kvæle et spirende opsving herhjemme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Bruttoledigheden i industrien er i øjeblikket på fire procent, og sidst der var så lav ledighed, var før finanskrisen satte ind. Men der mangler stadig kvalificerede hænder.

Det er især nogle bestemte typer af faglærte, som der er behov for nu, forklarer fagforeningen Dansk Metal.

- Industrien efterspørger fortsat flere industriteknikere, smede og værktøjsmagere, siger Allan Lyngsø Madsen, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Fagforeningen forsøger nu at mindske manglen på på arbejdskraft ved at matche ledige med industrivirksomheder, der søger arbejdere.

Kunne ansætte 50 mand i morgen

En af virksomhederne, der mangler gode folk, er Grontmij, en rådgivende ingeniørvirksomhed med 1200 ansatte i Danmark.

Her kunne der ansættes 50 mand i morgen, hvis de rigtige folk var der, fortæller landedirektør Søren Larsen, der også er formand for DI-hovedstaden.

- Der er nu flaskehalse i alt lige fra ufaglærte til ingeniører og eksperter. Der er simpelthen ikke nok i arbejdsstyrken til at løse de opgaver, som virksomhederne står over for, siger Søren Larsen, der peger på, at udenlandsk arbejdskraft kan være en løsning her og nu.

Problemet med mangel på arbejdskraft betyder, at mange virksomheder i dag rekrutterer forgæves. En undersøgelse fra DI viser, at tre ud af ti virksomheder har oplevet at rekruttere forgæves.

Lavkonjunktur? 70.000 job forsvinder

Der er omkring 250.000 industriarbejdere tilbage herhjemme, ifølge Peder Holk Nielsen, der er topdirektør i industrigiganten Novozymes.

Han peger på, at 60.000-70.000 danske industrijob forsvinder, hver gang der er lavkonjunktur herhjemme.

- Og vi kan se, at de job ikke kommer tilbage, når konjunkturerne vender. Med de omkring 250.000 industriarbejdere, vi har tilbage, har vi reelt tre lav lavkonjunkturer tilbage, så vil der ikke være industriarbejdere tilbage i Danmark, siger Peder Holk Nielsen.