Magnus vil være værktøjsmager: Tak for pengene, Løkke
Henter afspiller ...
Efter et sabbatår var Magnus Lynge Bang Nielsen ikke i tvivl om, hvilken uddannelse han skulle vælge. Foto: Gitte Redder/Avisen.dk
Nye maskiner, flere lærere, renovering af skoler kombineret med bedre brobygning kan måske lokke flere over på erhvervsskolerne, mener Magnus Lynge Bang Nielsen.

- Jeg synes, at det er fantastisk at være på værksted og arbejde med maskiner. Og med flere penge til erhvervsuddannelserne og mere praktiske fag i folkeskolen, kan det være, at flere får øjnene op for alle mulighederne ved at blive faglært, siger Magnus Lynge Bang Nielsen.

Han er 20 år og fik studenterhue på i sommeren 2017. Nu går han på den københavnske erhvervsskole NEXT og er på grundforløbet som værktøjsmager. 

- Jeg var træt af skulle sidde stille hele tiden på gymnasiet. Her kan jeg bruge hænderne og maskinerne. Undervisningen er meget mere hands on, siger han og skynder sig over til klassekammeraterne.

De har gang i en bordtennisturnering i frokostpausen, inden de skal tilbage til fræsemaskinerne i værkstedet.

Regeringen har i dag præsenteret et nyt erhvervsuddannelsesudspil, der med et par milliarder kroner ekstra og flere konkrete tiltag skal gøre det mere attraktivt at søge ind på en erhvervsskole. 

Magnus Lynge Bang Nielsen fortryder ikke, at han tog omvejen over gymnasiet, inden han begyndte på NEXT. Men han kender flere fra gymnasietiden, der fortryder, at de ikke søgte ind på en anden og mindre boglig uddannelse efter folkeskolen. 

Fik ikke vejledning i erhvervsuddannelser

- Det er en god idé, at der fremover kommer mere praktisk end teoretisk undervisning i folkeskolen. Jeg fik slet ikke nogen vejledning i at søge erhvervsskole og fik at vide, at gymnasiet var det eneste rigtige, siger han.

Efter et sabbatår var Magnus Lynge Bang Nielsen ikke i tvivl om, hvilken uddannelse han skulle vælge. 

- Der er masser af jobmuligheder, og i fremtiden bliver der mangel på værktøjsmagere på danske industrivirksomheder. Det er et fag, hvor der også hele tiden er udviklingsmuligheder, siger han. 

Regeringens nye milliarder falder på et tørt sted, mener Magnus Lynge Bang Nielsen.

- Nye maskiner og renovering af skolen og flere lærere ville være rigtig godt. Og så kan brobygning mellem folkeskole og erhvervsskoler betyde, at flere unge begynder på en erhvervsskole, fastslår han. 

Han kalder det 'fedt' at gå på et grundforløb, hvor der både er unge og folk i 40erne.

- Vi har vidt forskellige erfaringer, nogle er gift og har børn, og andre har andre uddannelser og andre synspunkter. Man lærer noget af hinanden, fortæller han.