Lokale lønforhandlinger udhuler reallønnen
I forårets overenskomstforhandlinger blev der lovet, at minimallønnen mindst skulle hæves med 1,26 pct. årligt, og den sats, er der ved de lokale forhandlinger, ikke blevet pillet meget ved. Foto: Colourbox
Lønsedlerne har ikke fået noget nævneværdigt boost i år, viser nye tal for de lokale lønforhandlinger på industriens område.

Arbejdsgiverne har ikke givet ved dørene i de lokale lønforhandlinger, der har fulgt efter forårets store forlig om overenskomsterne.

I krisens skygge har lønmodtagerne over en bred kam måttet tage sig til takke med aftaler, der reelt betyder, at de må se deres realløn udhulet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Nye tal fra Dansk Industri (DI) viser, at de første resultater af de lokale lønforhandlinger i industrien har betydet, at funktionærerne oplever en tilbagegang i den procentvise lønstigning fra 2,2 pct. sidste år til 1,64 pct. i år, mens de timelønnede medarbejdere oplever et fald fra 1,43 pct. til 1,34 pct.

I forårets overenskomstforhandlinger blev der lovet, at minimallønnen mindst skulle hæves med 1,26 pct. årligt, og den sats, er der ved de lokale forhandlinger, ikke blevet pillet meget ved.

Ifølge Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri (DI), kan faldet i lønstigningen forklares med virksomhedernes fortsatte krise.

- Den løntilbageholdenhed, som vi har set under krisen, fortsætter i 2012, fordi virksomhederne stadig har brug for at kigge på deres omkostningsniveau og få det tilpasset. Krisen og lønniveauet herhjemme har betydet, at omkostningsniveauet er blevet forhøjet, siger han.