Chef om krav til restauranter efter dronningebesøg: "Fis i en hornlygte"
Dronning Margrethe og Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune under et royalt besøg i byen sidste sommer, som skabte stor politisk virak om kommunens valg af spisesteder. En debat, der nu ruller videre. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Svendborg Kommune kræver, at restauranter og hoteller dokumenterer, at de lever op til danske løn- og arbejdsvilkår, hvis de vil levere til kommunen. Det møder kritik fra lokalt kursuscenter.

Hvis restauranter, hoteller og kursuscentre vil levere mad til eller afholde større arrangementer for Svendborg Kommune, skal de fremover bevise, at de tilbyder deres ansatte ordentlige arbejdsforhold. 

Det er resultatet af en ny ordning, der træder i kraft 1. februar, og som får en blandet modtagelse fra lokale restauratører i Svendborg-området. 

Martin Loeb, der er leder af kursuscentret Stenstruplund ved Svendborg, mener, at kommunen skyder forbi med den nye ordning. 

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det fis i en hornlygte, lyder Martin Loeb umiddelbare reaktion, da Avisen.dk ringer til ham.

- Men vi bliver jo nødt til at være på listen, for ellers er det ikke sikkert, at kommunen har lyst til at bruge os som kursuscenter i fremtiden, uddyber han.

Stenstruplund Kursuscenter er en af de foreløbigt 14 firmaer, der står på Svendborg Kommunes nye liste over restauranter, der forpligter sig til at overholde overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår. 

Ifølge Martin Loeb bør Svendborg Kommune dog prioritere sine ressourcer anderledes, hvis de vil sikre gode arbejdsforhold i byen. 

- Der er så mange mennesker, der har nogle frygtelige arbejdsvilkår i Svendborg Kommune, og jeg synes, det virker lidt ligegyldigt, at man går rundt og tjekker, om vi nu lige giver vores ansatte den helt korrekt overenskomstmæssige løn, siger Martin Loeb. 

Vigtigt med glade ansatte

Beslutningen om at indføre arbejdsklausuler får dog også roser med på vejen fra andre restauratører i det sydfynske. 

- Jeg synes, at det er fint, at der kommer fokus på, at der skal være ordentlige forhold i restaurationsbranchen. Det vigtigste for os er jo, at vores ansatte er glade, siger Lasse Bekker, indehaver af baren Kammerateriet på Svendborg Havn.

- Derfor har vi heller ikke noget imod at skrive under på den her liste, for vi synes egentlig godt, at vi kan leve op til de krav, som kommunen stiller, tilføjer han. 

Den nye ordning er blevet til i kølvandet på en episode sidste sommer, hvor bystyret i Svendborg havde inviteret dronning Margrethe på frokost i forbindelse med Majestætens besøg i den sydfynske by.

Frokosten blev afholdt på Hotel Stella Maris De Luxe, og det skabte stor politisk virak, da det viste sig, at hotellet ikke havde overenskomst. 

Hotellet er endnu ikke at finde på listen over godkendte leverandører.

Lea Lohse, administrerende direktør i Vejrø Gruppen ApS, som ejer Hotel Stella Maris De Luxe, oplyser dog efter Avisen.dk's henvendelse, at hun "straks vil se på sagen". 

Bare en påstand 

Martin Loeb, leder af kursuscentret Stenstruplund, er skeptisk overfor, om den nye ordning kommer til at få stor effekt. 

- Jeg har skrevet under på, at jeg behandler mine ansatte ordentligt, men der er jo ikke nogen, der har været ude og se min virksomhed og tjekke, om det overhovedet passer, siger Martin Loeb. 

Ifølge ham er det også svært for de lokale virksomheder at tjekke, om de lever op til de krav, som Svendborg Kommune stiller. 

- Vi var faktisk i tvivl om, hvorvidt vi skulle skrive under, for vi er ikke sikre på, at vi kunne leve op til det. Det er vi stadig ikke, men vi har valgt at skrive under og så se, hvad der sker, siger Martin Loeb. 

Så I har skrevet jer på den her leverandørliste, men I ved ikke, om I lever op til de krav, som kommunen stiller?

- Jeg ved det faktisk ikke, for den måde, som kravene er formuleret på, er så utydelige, siger Martin Loeb.

- Jeg betaler for eksempel ikke mine ansatte pension, og det ved jeg ikke, om kommunen kræver. Til gengæld betaler vi vores ansatte en meget højere løn, end man ville gøre mange andre steder, tilføjer han. 

Fakta: Arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Ved indkøb af restaurationsydelser over 10.000 kr. benytter Svendborg Kommune sig alene af leverandører, der er godkendt på Svendborg Kommunes leverandørliste.

Står man på listen, har man som leverandør tilkendegivet at ville udføre ydelserne i henhold til kommunens vedtagne Arbejdsklausul, der forpligter leverandører til at sikre sine medarbejdere løn- og ansættelsesvilkår, som svarer til et overenskomstmæssigt niveau.

Ordningen gælder eksempelvis ved levering af forplejning, afholdelse af arrangementer, døgnseminarer, temadage og lign. hvor ekstern leverandør benyttes, herunder cafeer, restauranter, hoteller eller øvrige cateringfirmaer.

Ordningen stiller ikke krav til restauranter og hoteller om at tegne overenskomst med en fagforening for at kunne levere til kommunen. 

Svendborg Kommune samarbejder med den Fælles Fynske Kontrolenhed, der vil kontrollere, om virksomhederne på listen overholder kravene for løn- og arbejdsvilkår.  

Kilde: Svendborg Kommune