Lørdag får en kvart million HK’ere ny næstformand
Afdelingsformand i HK Midt Martin Rasmusssen og sektorformand for HK Stat Hovedstaden Ulla Moth dyster om at blive ny næstformand i HK. Foto: HK Danmark.
Spændende og uforudsigeligt kampvalg om posten som næstformand i HK afgøres lørdag. Sammen med Kim Simonsen skal enten Martin Rasmussen eller Ulla Moth-Lund stå i spidsen for Danmarks næststørste fagforbund.

Fynbo eller københavner?

Mand eller kvinde?

Privat eller offentlig?

Martin Rasmussen eller Ulla Moth-Lund Christensen?

På en ekstraordinær kongres i Odense lørdag skal butiksansatte, lægesekretærer, laboranter, kontorassistenter og andre HK-medlemmer have ny næstformand.

Som næstkommanderende i Danmarks næststørste fagforbund skal enten Ulla Moth-Lund eller Martin Rasmussen sammen med HK-formand Kim Simonsen sætte faglige og arbejdsmarkedspolitiske dagsordener til gavn for næsten en kvart million HK-medlemmer.

Jeg vil gerne have, at folk tænker: Danmarks bedste fagforening til at håndtere arbejdsmiljø.
Martin Rasmussen, kandidat til næstformandsposten i HK.

Næstformandsstolen har stået tom siden november, hvor Mette Kindberg forlod posten fra den ene dag til den anden på grund af regnskabsrod i HK’s A-kasse, hvor hun også var bestyrelsesformand.

Begge kandidater er kendte ansigter internt i HK. Ulla Moth-Lund er formand for HK Stat i Hovedstaden, mens Martin Rasmussen er formand for HK Midt med adresse i Odense.

Moth vil stoppe jagten på ledige 

Ulla Moth-Lunds absolutte mærkesag er at få kædet beskæftigelsespolitik og uddannelsespolitik bedre sammen, så man får ledige HK’ere hurtigere i job.

- Vores beskæftigelsespolitik i dag er noget skrammel, og vi jagter ledige rundt på en uhensigtsmæssig måde. Nogle politikere kunne godt have brug for en kaffeaftale med fagfolk, der kan fortælle dem, hvor hurdlen er, siger hun.

Står det til Ulla Moth-Lund skal HK’s medlemmer rustes til fremtidens arbejdsmarked ved at forbundet hjælper med et bredere udbud af uddannelser og karriererådgivning.

- En laborant skal også være projektmedarbejder, og en kasseekspedient skal kunne noget med logistik. Vores kompetencer skal bredes ud, så vi har mere at byde på, fastslår hun.

Som fagbevægelse skal vi virkelig være vakse ved havelågen, ellers får vi et arbejdsmarked, hvor vi alle sammen bliver daglejere.
Ulla Moth-Lund, kandidat til næstformandsposten i HK.

Endelig fremhæver Ulla Moth-Lund, at hun helt selvfølgeligt vil bide fra sig for at få fokus på ligestilling. I et forbund, hvor tre ud af fire medlemmer er kvinder, er ligestilling en hjertesag, betoner hun.

- Desværre halter Danmark bagud med ligeløn og ligestilling, og her er det HK's og hele fagbevægelsens opgave at få Danmark i førertrøjen igen, siger hun.

Trivselskonsulenter skal forebygge stress 

Martin Rasmussens mærkesag er først og fremmest at skabe bedre trivsel på arbejdspladserne. 

- Jeg drømmer jo om, at vi kan uddanne vores arbejdsmiljørepræsentanter til at blive trivselskonsulenter, så vi kan blive langt bedre til at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, siger Martin Rasmussen og fortsætter:

- Vores arbejdsmiljørepræsentanter skal gerne være kendt for at spotte stress og være med til at forebygge det og skabe et godt arbejdsmiljø ude på virksomhederne. Der skal langt mere fokus på trivsel.

Derudover er Martin Rasmussens mærkesager, at HK skal blive bedre til at anmelde arbejdsskader, ligesom han fremhæver, at det er vigtigt at få endnu flere ledige HK’ere i job med en aktiv arbejdsmarkedspolitik.

Hvad skal omverdenen først og fremmest tænke på, når de hører om HK Danmark?

- Jeg vil gerne have, at folk tænker: Danmarks bedste fagforening til at håndtere arbejdsmiljø, siger Martin Rasmussen og betoner, at kampen for det gode arbejdsliv skal gennemsyre alt, hvad HK arbejder med. 

Hans rival til næstformandsposten mener, at omverdenen skal tænke på, HK som et visionært forbund.   

- Vi skal turde gå forrest og tør mene noget og stille krav - også til egne medlemmer. Vi skal turde mere på velfærdssamfundets og fremtidens vegne. Jeg vil gerne have, at HK får en position, hvor man aldrig er i tvivl om, hvad vi mener, og at man altid vil gå til HK for at få en god, solid faglig udtalelse om arbejdsmarkedspolitiske problemer, siger Ulla Moth-Lund.

Ny hovedorganisation bliver stærk 

Udover at fynboen og københavneren begge er HK-veteraner med mange års fagligt arbejde i rygsækken, har de også deres socialdemokratiske partibog til fælles. Og begge er varme tilhængere af den nye faglige hovedorganisation, der efter fusionen mellem LO og FTF, ser dagens lys ved årsskiftet.

Blå Bøger på kandidaterne til HK-næstformand

Martin Rasmussen.

Afdelingsformand i HK Midt med godt 15.000 medlemmer.

Uddannet kontorassistent ved Fyns Telefon.  

47 år. 

Bor i Odense.

@martinhkmidt har 726 følgere på twitter og 3435 venner på facebook.

 

Ulla Moth-Lund Christensen.

Sektorformand for HK Stat i HK Hovedstaden med knap 8.400 medlemmer. 

Uddannet kontorassistent i Udenrigsministeriet og har en diplomuddannelse i offentlig administration og en master i offentlig forvaltning.   

Bor på Frederiksberg. 

@UllaMoth har 79 følgere på twitter og 679 venner på facebook. 

UDVID

- Alene på grund af størrelsen bliver vi mere markante med den nye hovedorganisation, og jeg håber virkelig, at vi med fusionen bliver bedre til at sætte en dagsorden. Vi skal meget mere ud med vores ideer til, hvordan samfundet kan ændre sig, mener Martin Rasmussen.  

Både han og Ulla Moth-Lund fremhæver, at en af de største udfordringer på det danske arbejdsmarked lige nu er det voksende antal vikarer og projektansatte.

Vakse ved havelågen

- Vi ser flere vikariater, hvor folk ikke får pension og har rettigheder. Som fagbevægelse skal vi virkelig være vakse ved havelågen, ellers får vi et arbejdsmarked, hvor vi alle sammen bliver daglejere igen, og det er min største skræk. For så får vi ’working poor’ og større ulighed, siger hun.  

Men Ulla Moth-Lund skynder sig at pointere, at arbejdsmiljøet også er en kæmpe udfordring, der skal tages hånd om fra fagbevægelsen.

- Jeg kan godt være rædselsslagen ved tanken om, at regeringen implementerer dele af den såkaldte Stoiberrapport fra EU. Det vil i den grad tryne vores arbejdsmiljøorganisationer og gøre det svært for folk at have et ordentligt arbejdsmiljø. Derfor skal vi bide os mere fast og insistere på, at danske lønmodtagere naturligvis har krav på et godt arbejdsmiljø, siger hun.

Kender HK ud og ind  

Martin Rasmussen, hvorfor skal de delegerede på HK-kongressen vælge dig som ny næstformand?

- Fordi de får en næstformand, som kender HK ud og ind, som er god til at skabe dialog og finde løsninger, og som er markant og handlekraftig, lyder svaret.  

Ulla Moth-Lund, hvorfor skal de delegerede på HK-kongressen vælge dig som ny næstformand?

- Fordi jeg tør sætte spørgsmålstegn ved det eksisterende og tør tænke ud af boksen i forhold til at rykke HK ind i fremtiden. Jeg vil rigtig gerne, at medlemmerne oplever HK som nærværende og relevant, siger hun.

Lørdag eftermiddag klokken cirka 15 vælges den nye næstformand, og allerede mandag morgen flytter Ulla Moth-Lund Christensen eller Martin Rasmussen ind i nyt kontor på 5. sal i HK’s domicil i Weidekampsgade i København.

Blå Bøger på kandidaterne til HK-næstformand

Martin Rasmussen.

Afdelingsformand i HK Midt med godt 15.000 medlemmer.

Uddannet kontorassistent ved Fyns Telefon.  

47 år. 

Bor i Odense.

@martinhkmidt har 726 følgere på twitter og 3435 venner på facebook.

 

Ulla Moth-Lund Christensen.

Sektorformand for HK Stat i HK Hovedstaden med knap 8.400 medlemmer. 

Uddannet kontorassistent i Udenrigsministeriet og har en diplomuddannelse i offentlig administration og en master i offentlig forvaltning.   

Bor på Frederiksberg. 

@UllaMoth har 79 følgere på twitter og 679 venner på facebook.