Administration 

Lønmodtagere i oprør: Gå i krig med slipsedrengenes regneark

De faglige organisationer har indledt krigen mod New Public Management for mange år siden, og der kommer endnu et krigsslag om regnearkshelvedet ved de kommende overenskomstforhandlinger. Det erklærer Flemming Vinther, som er fagbevægelsens topfigur i de kommende forhandlinger om nye overenskomster for ansatte i staten. (Foto: Foto: Jesper Voldgaard)

Fagbevægelsen har mandat fra medlemmerne til at bekæmpe den omstridte styreform New Public Management med næb og klør, viser ny undersøgelse.

- Vi løber ikke, vi spæner, siger en forpustet social- og sundhedsassistent.

- Der er uforsvarligt travlt, og det går ud over patientsikkerheden, lyder det fra en kritisk sygeplejerske.

- Målstyring bringer ikke kvalitet for dagen. Alt bliver målt, men kun det hårde, ikke det forebyggende og præventive, noterer en politibetjent.

En stribe offentligt ansatte lønmodtagere leverer i en ny forskningsrapport fra Aalborg Universitet vidnesbyrd om, at de oplever styreformen New Public Management som et problematisk vælde, der ødelægger arbejdsglæde og faglighed og dermed kvaliteten af de offentlige velfærdsydelser.

Læs den nye undersøgelse her.

Arbejdsmarkedsforskerne bag den nye undersøgelse professor Henning Jørgensen og lektor Emmett Caraker fra Aalborg Universitet kalder det bemærkelsesværdigt, at de offentligt ansatte entydigt efterlyser, at fagbevægelsen går i krig mod den stærkt kritiserede styreform.

- Når man ser den voldsomme utilfredshed, der er blandt medlemmerne i forhold til New Public Management, er fagforeningerne samlet set for defensive i forhold til at bekrige måle- og dokumentationspresset, siger Emmett Caraker.

Opbakning til krigsførelse

Socialrådgivere, sygeplejersker, pædagoger, sosu'er og politibetjente beskriver standardiseringer, kontrol, ydelsespres, nedskæringer og dokumentation, så det må løbe fagbevægelsens top koldt ned ad ryggen, anfører Henning Jørgensen.

- Rapporten bekræfter til fulde de mange historier, der de senere år har været om New Public Management, men den viser også, at det ikke er muligt for den enkelte politibetjent og pædagog eller deres tillidsrepræsentanter at ændre på styreformen, fastslår Henning Jørgensen og fortsætter:

- Faglige ledere kan ikke forlade sig på det lokale niveau og tro, at deres medlemmer og tillidsrepræsentanter selv løser problemerne.

Tværtimod efterlyser lønmodtagere og tillidsfolk ifølge forskerne handling fra fagtoppen.

- Fagforeningerne har en stort set ubegrænset opbakning til at bekæmpe New Public Management. LO og FTF (de største hovedorganisationer i fagbevægelsen, red.) burde gå sammen i en national kampagne mod NPM (New Public Management, red.), for der er klart brug for, at man samler alle de forskellige former for kritik både fagpolitisk og fagprofessionelt, for så kan man få både stat, regioner og kommuner til at forstå, hvor meget der er på spil, siger Henning Jørgensen.

Han mener, at fagforeningerne også må spille ud med et alternativ til New Public Management og ideer til, hvordan man kan udvikle den offentlige sektor.

- Samfundsøkonomien er ikke statisk og kan påvirkes gennem mobilisering af medlemmerne og politisk offensiv, fastslår han.

Undersøgelsen, der udgives af LO og FTF i denne uge, er en opfølgning på en omfattende spørgeskemaundersøgelse fra 2015, 'Arbejdsliv og Politik set i et Lønmodtagerperspektiv'.

Den nye undersøgelse indeholder 53 kvalitative interview med lønmodtagere fra ingeniører over socialrådgivere til industriarbejdere og sosu'er om deres syn på det faglige fællesskab.

Topaktuelt i vigtige forhandlinger

Undersøgelsen har også relevans i forhold til de netop påbegyndte overenskomstforhandlinger. Lige nu er fronterne trukket skarpt op mellem fagbevægelse og de offentlige arbejdsgivere i forbindelse med fornyelsen af overenskomsterne i foråret 2018 for cirka 745.000 offentligt ansatte.

Når de faglige organisationer kan enes om en musketer-ed for at lægge pres på innovationsminister Sophie Løhde (V) for at få ændret lærernes arbejdstidsregler, må de faglige topfolk også kunne gå sammen om at bekæmpe det, som mange lønmodtagere opfatter som deres hovedproblem, anfører Henning Jørgensen.

- Forhandlingerne om overenskomstfornyelsen i 2018 vil være en oplagt mulighed til at få kritikken mod New Public Management ud. Sophie Løhde er lige på trapperne med en ny sammenhængsreform, som er NPM version 3.0, så det er nu, at fagbevægelsen skal ruste sig, siger han.

Tsunami af stress

- Det er et kæmpe problem og et kæmpe svigt, hvis fagbevægelsen ikke i fælles kor gør op med New Public Management, og undersøgelsen giver fuld opbakning til fagbevægelsen til at gå i gang. Det er New Public Management, der forpurrer lønmodtagernes hverdag og faglighed og gør, at vi nærmest har en tsunami af stress og udbrændthed,« anfører Henning Jørgensen.

Emmett Caraker noterer, at netop fagbevægelsens ledere bør danne fortrop i kampen mod New Public Management, fordi styreformen rammer selve hjertekulen i velfærdsdanmark.

- Sygeplejersker, pædagoger, sosu'er og mange andre faggrupper oplever, at New Public Management tager livtag med deres fagprofessionalisme, siger Emmett Caraker og fortsætter:

- Ydelsespres, dokumentationskrav, kontrol og dårlige normeringer reducerer de ansatte til administratorer, og de føler, at deres fagfaglighed er truet. De har ikke tid til at tale sammen, de skal bare klare dagen og vejen, og føler, at deres faglighed hugges i stykker. Og dermed river New Public Management også velfærdsstaten og velfærdskommunen i stykker.

Ligesom sin kollega Henning Jørgensen mener han, at hvis de faglige ledere kendte deres besøgelsestid, skulle de også bruge overenskomstforhandlingerne i 2018 til at lægge en fælles strategi for at bekrige NPM.

- De faglige ledere er selv med til at underminere velfærdskommunen, hvis de ikke går op imod New Public Management. I den offentlige sektor har der været en markeds-gørelse og management-gørelse, der afmonterer de store faggruppers selvstændighed, og det rammer fagligheden og dermed velfærden, mener Emmett Caraker.

Soldaterformand er allerede i krig

Flemming Vinther er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, som på alle de statsansattes vegne skal forhandle med staten om nye overenskomster i 2018. Udover det er han også formand for soldaterne i Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Han kan godt genkende lønmodtagernes frustrationer over New Public Management. Men han betoner, at vi i vores iver efter at gøre op med bureaukrati og regeltyranni ikke må smide barnet ud med badevandet.

- Der er elementer i New Public Management, der er fornuftige nok. I dag har vi langt mere styr på den offentlige sektor, og hvad vi bruger pengene til, hvem der bruger dem og hvorfor. Det er sundt, siger Flemming Vinther og fortsætter:

- Men når det er sagt, er der heller ikke nogen tvivl om, at New Public Management er kørt alt, alt for langt. Styreformen bliver brugt til at pine den sidste rest af arbejdsglæde og engagement ud af offentligt ansatte, fordi det er endt i det her regnearkshelvede, hvor det hele skal gøres op i tal og bundlinje, og hvor den enkeltes faglighed er trådt under fode.

Soldaternes formand siger, at de faglige organisationers krig mod New Public Management er indledt for mange år siden.

- Det er ikke bare at trække stikket ud på en computer, der står et eller andet sted i den offentlige sektor. Det er hele den måde, som man styrer den offentlige sektor på, som vi er oppe mod, og den krig har vi indledt for længe siden.

- Og ligesom med andre krige kan jeg nogle gange blive i tvivl om, hvem fjenden egentlig er. For et langt stykke ad vejen mener politikerne også, at vi skal have regelforenklinger og af med administrative byrder, fastslår Flemming Vinther.

Ny balance men ingen aflivning

NPM-monsteret skal tøjles, og Flemming Vinther mener, at der skal findes en ny balance. Men at aflive NPM og finde en helt ny styreform, tror han ikke på.

- Men vi skal have de demotiverende elementer i NPM væk, og den krig kæmper vi i høj grad ved den her overenskomstfornyelse.

Hvordan giver det sig udslag?

- For eksempel ved, at vi ikke bare accepterer de grafer, som arbejdsgiverne præsenterer for os i forbindelse med de forestående lønforhandlinger. For her kommer New Public Management og regnearkstænkningen frem i sin reneste form. Arbejdsgiverne bruger tal for lønudviklingen siden 2008, mens vi spørger, hvorfor ikke fra 1996?

- Frokostpausen - som vi i mere end et halvt århundrede har haft en fælles forståelse af, er en del af overenskomsten - er nu i arbejdsgivernes verden blevet en del af ledelsesretten, som de vil afskaffe uden at lønkompensere. Det er også New Public Management i sin værste afskygning, fordi det her handler bare om at kunne opskrive budgetterne med 7,25 procent, fordi det er værdien af en frokostpause. Det er ren regnearkslogik, fastslår Flemming Vinther.

Soldaternes frontfigur under sig over, at forskerne på Aalborg Universitet ikke har opdaget, at samtlige offentlige organisationer er på krigsstien i forhold til at komme unødigt bureaukrati og kontrol til livs.

- Så krigen mod New Public Management er indledt, og vi kæmper allerede, så blodet sprøjter, siger Flemming Vinther.

kvinde
Nyheder

Topdemokrat støtter Harris

Krimi

Anmeldelse om skud

cykelrytter
Nyheder

 Pogacar melder fra til OL

kvinde
Nyheder

Harris hylder Biden

mand
Nyheder

Dansk musical

til stor filmfestival

Nyheder

Attentat mod Trump:

Secret Service erkender fejl

mand og kvinde
Kendte

Kærlighedsfest:

Hun sagde ja

mand og kvinde
Kendte

Kan score millioner:

Sælger vild luksus

mand
Nyheder

Rusland:

Kamala Harris er uvenlig

mand og kvinde
Kendte

Stjerneinstruktør:

Far for femte gang

En mand gråt fuldskæg og sorte briller.
Krimi

Tommy er stadig

forsvundet

regnvejr
Nyheder

Det vådeste år - så

meget regn er der faldet

Nyheder

Henrik Voldborg

er død

Sport

OL i fare for

Holger Rune

En lottokupon
Nyheder

Leder efter

Lotto-millionær

Carla Mickleborg og hendes nu ekskæreste Carl.
Kendte

Bryder med kæresten:

Aldersforskellen blev

for stor

Grev Nikolai, komtesse Athena, grev Felix og grev Henrik med en hund.
Kongelige

Familien samlet på

Cayx til fødselsdag

Politibil foran Københavns byret.
Krimi

Politiet anholder

efterlyst storsvindler

Pernille Harder på banen
Kendte

Pernille Harder

forlovet

Havet
Nyheder

Par fundet døde

i redningsflåde

Et par med paraply
Nyheder

Regnfuld uge venter forude

Kamala Harris og Joe Biden.
Nyheder

Har kun én

måned til det

Nyheder

Joe Biden

trækker sig

En fed mercedes i Hellerup
Debat

Jes Dorph: Undskyld, jeg bor i Hellerup

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Dansk skuespiller

har født

En motorvej set oppe fra
Krimi

Lastbil spærrer

motorvej i begge

retning

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Efter hjerteproblemer:

Rolf sender hilsen

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolai går i

far og farfars fodspor

Kvinder med ryggen til
Nyheder

Forbrug er steget

markant efter corona

En mand med gråt fuldskæg og briller. Han smiler.
Krimi

Ikke set siden

ondag

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Naser Khader
får nyt job

en politibil
Krimi

Bremsede hårdt op foran politiet

- fik taget sin BMW

et skelet
Nyheder

Dansk museum udgraver værdifuld dinosaurart

en mand kigger på fotografen
Kendte

Michael Carøe:
- Jeg er ikke rig nok

mad og lokale
Nyheder

Top-restaurant
går konkurs

togskinner
Krimi

Faldt af tog

- fundet død

16 dage senere

et bjerg
Nyheder

Dræbt efter fald fra Tysklands højeste bjerg

Nyheder

Sol afløses af
skybrud og koldt vejr

fyrværkeri på himlen
Nyheder

Tivoli stopper
fyrværkerishow

Heino Hansen som vært på Melodi Grand Prix.
Kendte

Heino burde slet ikke

have lavet "Forræder"

fyrværkeri i luften
Krimi

Fyrværker forbrændt

i arbejdsulykke i Tivoli

Siden af en politibil
Krimi

Efterlyst flugtbilist

fundet

En computer med programmet
Nyheder

8,5 millioner

ramt af nedbrud

Blå blink på en politibil
Krimi

Frontalt sammenstød:

Mand og kvinde kommet

alvorligt til skade

Oliver Bjerrehuus fra siden
Kendte

Oliver Bjerrehuus ser

ikke sine børn

Fra gerningsstedet
Krimi

35-årig medvirkede

til drab

Kronprins Christian med studenterhue
Kongelige

Det skal kronprins

Christian nu

Halime Oguz i Folketinget
Nyheder

Dansk politiker anholdt

mand og kvinde
Kendte

Vild overraskelse: 

I dag bliver de gift

Nyheder

Livreddere er klar

til travl weekend 

mand med ukrudtsbrænder
Nyheder

Pas på med

ukrudtsbrænderen

mand
Kendte

Nu er det slut

Krimi

Billist havde vild promille

en bil på vej
Biler

Test Audi Q6 e-tron:

En af de bedste Audier lige nu

dåser med krydderi
Mad og drikke

Sjov konkurrence: Har du

Danmarks ældste krydderi

mand og kvinde
Kendte

Tv-kendis i baby-lykke

badegæster i havnebad
Nyheder

DMI: Varm weekend

kvinde
Nyheder

Forkert dom:

Sad 43 år bag tremmer

mand
Nyheder

Anholdt for

dødstrusler mod Trump

retsbygning
Krimi

Tiltale:

15-årig ville slå mand ihjel 

mand
Kendte

Eastwood i stor sorg

brandbil på rådhuspladsen
Krimi

Stor udrykning

var falsk alarm

Nyheder

Mindst 105 døde i protestaktion

mand
Nyheder

Mulig våbenhvile i Gaza

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-

stjerne i tårer

cykelrytter
Sport

Åh nej:

Pogacar moser Vingegaard

mand
Kendte

Jens Werner bisat: Sendt afsted med klapsalver

Krimi

35-årig anholdt i

sag om drab på 71-årig

Nyheder

Amerikansk journalist får

16 års fængsel i Rusland

Side på politibil
Krimi

Udsat for groft overfald:

Nu er han død

Kong Frederik ved jagtparade
Kongelige

Kong Frederik skød med skarpt

Indgang til retten i randers
Krimi

Advarer mod svindel-sms:

Den er ikke fra os

Jonas Vingegaard på podiet
Sport

Trods nedtur:

Flertal tror på sejr

til Vingegaard

schæferhund
Krimi

Politi skyder hund:

Bed turist og betjent

Mand på overvågningskamera
Krimi

Efterlyst for drab

Nyheder

Stort it-nedbrud rammer politi, lufthavne og medier

Sport

Hjulmand stopper 

Gymnast i aktion
Sport

Smidt ud af OL:

Røg og drak

Kvinde sidder ved bord
Kongelige

Prinsesse vil skilles