Administration 

Løkke holdt modstandere i uvidenhed

AppleMark

Regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen holdt dens planer for indholdet af kommunalreformen skjult for mulige modstandere. Det afslører ny bog.

• Løkke snød modstandere for at nedlægge kommummer 

Lars Løkke Rasmussen er en stolt mand. Det umulige er nemlig blevet muligt.

Det er den 27. april 2004, og stedet er Nationalmuseets festsal. Den daværende indenrigs- og sundhedsminister skal sammen med regeringen præsentere det, som alle havde troet ikke kunne lade sig gøre.

271 kommuner bliver til 98. 13 amter forsvinder helt. Danmarkshistoriens hidtil største reform er virkelighed.

Da reformen bliver præsenteret, er der mange som klapper og tænker, at det her er godt for Danmark. Men på samme tid spørger mange sig selv, hvordan det overhovedet er muligt at gennemføre en så omfattende reform. Det er nemlig langt fra første gang, at nogen har forsøgt at gennemføre en reform, der laver et nyt Danmarkskort.

Alligevel er det nu, i løbet af lidt over to år, lykkedes den nye regering at vende op og ned på det eksisterende Danmark. Og det endda næsten uden modstand.

I en ny bog giver lektor Michael Baggesen Klitgaard og professor Peter Munk Christiansen et sjældent indblik i, hvordan det er muligt, at en reform så stor som kommunalreformen, bliver ført ud i livet.

De afslører:

- At den historiske reform kun lykkedes, fordi alle andre end regeringen blev holdt hen i total uvidenhed, så de ikke kunne brokke sig.

- At en kommission blev nedsat, så regeringen havde tid til at finde ud af, hvad den mente og blødgøre kritiske røster i baglandet.

- At Kristian Thulesen Dahl var den eneste uden for regeringspartierne, der fik nys om, hvad der foregik. Med Dansk Folkepartis tilslutning kunne regeringen nemlig lave et smalt forlig.

»Før den 27. april 2004 ved ingen, hvad regeringen reelt vil. Det bliver en bombe i hovedet på Socialdemokraterne, De Radikale og Amtsrådsforeningen. Det er et smart træk, for hvis Lars Løkke Rasmussen havde meldt noget ud tidligere, så ville det starte en kæmpe modstand. Ved at holde det hemmeligt, luller han dem ind i en forestilling om, at det nok skal gå,« forklarer Peter Munk Christiansen om en af afsløringerne i bogen Den utænkelige reform. Strukturreformens tilblivelse 2002-2005

Ingen planer om reform

Men for at få hele historien med må vi skrue tiden tilbage til sommeren 2002. Udover at være den en af de varmeste somre i 100 år, var det nemlig også den sommer, hvor en debat om strukturen i Danmark for alvor kom på dagsordenen. Spørgsmålet om, hvorvidt Danmark havde for mange kommuner og amter, havde længe spøgt i krogene, men i sommeren 2002 lykkes det en række aktører med Dansk Industri i spidsen at få medier og borgmestre over hele landet til at skrive om og ønske sig en reform.

Den daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt sig længe ude af debatten og så sent som den 20. juni 2002 sagde Lars Løkke Rasmussen, at regeringen ikke havde planer om en reform.

Det ændrer sig, da de to ministre kommer tilbage fra sommerferie. Den 9. august træffer de nemlig afgørelse om at nedsætte strukturkommissionen, der officielt har til opgave at komme med bud på et nyt Danmarkskort.

Uofficielt skal kommissionen trække tiden ud.

»Det her er så stort, at regeringen ikke ved, hvad den vil. Den skal bruge noget tid på at finde ud af det og på samme tid finde nogle alliancer i sagen, så den ikke står helt alene. Det øger jo chancerne for at få reformen igennem,« siger Peter Munk Christiansen og skriver samtidig i bogen, at Venstre bruger tiden på at få styr på deres kritiske bagland.

Rundt omkring i landet sidder der nemlig mange venstreborgmestre, der ikke ønsker at lægge borgmesterkæden i skuffen og stille sig op i arbejdsløshedskøen, hvis deres kommune bliver lagt sammen med en anden. Kommunernes Landsforening (KL) og amtsrådsforeningen (ARF) er heller ikke entydigt begejstrede for, at deres magt måske bliver indskrænket eller helt forsvinder.

Så regeringen sætter strukturkommissionen i sving for at lukke munden på de kritiske røster, og imens arbejder den selv med et udspil til en kommunalreform.

Et smalt forlig

Efter at strukturkommissionen halvandet år senere den 9. januar 2004 fremlægger sit arbejde, går der mere end to måneder, før regeringen offentliggør sine planer.

Det er usædvanlig lang tid for den slags sager.

Men det er ikke fordi, regeringen ligger på den lade side. Den er i gang med at forberede sit eget oplæg og sonderer samtidig terrænet hos Socialdemokraterne og De Radikale. De to partier har på det tidspunkt - som de fleste andre - stadig en klar forestilling om, at de skal være med en kommende kommunalreform.

Men regeringen kommer, ifølge De Radikales Marianne Jelved, ikke med nogen udmeldinger om, hvad den har tænkt sig at gøre. Kun Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er orienteret om det endelige udspil, siger Peter Munk Christiansen.

»Efter offentliggørelsen af regeringens udspil siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl da også hvor skal jeg skrive under .

Dansk Folkepartis tilsagn gør det muligt for regeringen i sidste ende at lave et smalt forlig, hvor hverken Socialdemokraterne eller De Radikale er med. På samme tid betyder forhandlingerne, at oppositionen stadig tror, at de stadig skal med på vognen.

Så meget desto større bliver chokket, da bomben sprænger den 27. april og Lars Løkke Rasmussen sammen med resten af regeringen offentliggør deres udspil.

Forhandlinger

Dansk Folkeparti har ingen indvendinger, fordi partiet hele tiden har kendt til indholdet. Men oppositionen sætter sig ned sammen med regeringen for sammen at forhandle den endelige aftale på plads.

Det går ikke godt. Regeringen vil i første omgang nemlig ikke gå med til at ændre væsentlige ting, fordi de jo allerede har lavet aftaler med deres bagland og med kommunernes landsforening, (KL).

»De har allerede forlovet sig med dem,« forklarer Peter Munk Christiansen.

Først i anden forhandlingsrunde, som statsministeren sætter i gang, giver regeringen indrømmelser. Men på det tidspunkt har Socialdemokraterne allerede besluttet sig for ikke at være med. Den 17. juni bryder forhandlingerne endeligt sammen, og kommunalreformen bliver ført ud i livet som en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Og selvom Socialdemokraternes kommunalordfører Ole Stavad råber op og kalder reformen for makværk , ragnarok og koma , kan Lars Løkke Rasmussen trække vejret roligt. Aftalen er i hus og danmarkshistoriens største reform er en realitet. Godt nok har han og regeringen holdt næsten alle hen i uvidenhed, men som ministeren selv siger:

»Vi kan ikke levere en bred aftale. Til gengæld kan vi levere et bredt indhold.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

faktaboks

Kommunalreformen erstattede den struktur med kommuner og amter, der blev indført med kommunalreformen i 1970.

Reformen trådte i kraft 1. januar 2007.

Den er en sammenlægning af flere kommuner. Antallet af kommuner gik fra 271 til 93.

På samme tid blev amterne nedlagt og erstattet af fem regioner.

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

vaccine
Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone

instrumentbræt i bil
Krimi

Vanvidskørsel: Folk

måtte springe for livet 

Sport

Guld-Rindom: Fik

kronprinsen i røret

asta björk poserer for kameraet
Kendte

Vild med Dans-stjerne

tager stor beslutning

anne marie rindom smiler i båden
Sport

GULD TIL DANMARK!

kat ligger under brændeovn
Nyheder

Ny lov: Skal din

brændeovn skiftes ud?

coronapas på telefon
Corona

Her er det slut

med coronapas 

pernille blume smiler med medalje i hånden
Sport

Medalje til Blume

skuespilleren bob odenkirk poserer
Kendte

Tv-stjerne fik hjerteanfald:

I stabil tilstand

pernille blume smiler
Sport

Pernille Blume:

Den vildeste oplevelse

mette frederiksen står med hånden på mands skulder
Nyheder

Nu kan du søge om

Arne-pension

politibil med påskriften politi
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Her er de kryb du bor sammen med

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage

bil i skybrud
Nyheder

DMI: Her er der risiko for skybrud

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

rygende cigaret
Nyheder

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil