Administration 

Løkke holdt modstandere i uvidenhed

AppleMark

Regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen holdt dens planer for indholdet af kommunalreformen skjult for mulige modstandere. Det afslører ny bog.

• Løkke snød modstandere for at nedlægge kommummer 

Lars Løkke Rasmussen er en stolt mand. Det umulige er nemlig blevet muligt.

Det er den 27. april 2004, og stedet er Nationalmuseets festsal. Den daværende indenrigs- og sundhedsminister skal sammen med regeringen præsentere det, som alle havde troet ikke kunne lade sig gøre.

271 kommuner bliver til 98. 13 amter forsvinder helt. Danmarkshistoriens hidtil største reform er virkelighed.

Da reformen bliver præsenteret, er der mange som klapper og tænker, at det her er godt for Danmark. Men på samme tid spørger mange sig selv, hvordan det overhovedet er muligt at gennemføre en så omfattende reform. Det er nemlig langt fra første gang, at nogen har forsøgt at gennemføre en reform, der laver et nyt Danmarkskort.

Alligevel er det nu, i løbet af lidt over to år, lykkedes den nye regering at vende op og ned på det eksisterende Danmark. Og det endda næsten uden modstand.

I en ny bog giver lektor Michael Baggesen Klitgaard og professor Peter Munk Christiansen et sjældent indblik i, hvordan det er muligt, at en reform så stor som kommunalreformen, bliver ført ud i livet.

De afslører:

- At den historiske reform kun lykkedes, fordi alle andre end regeringen blev holdt hen i total uvidenhed, så de ikke kunne brokke sig.

- At en kommission blev nedsat, så regeringen havde tid til at finde ud af, hvad den mente og blødgøre kritiske røster i baglandet.

- At Kristian Thulesen Dahl var den eneste uden for regeringspartierne, der fik nys om, hvad der foregik. Med Dansk Folkepartis tilslutning kunne regeringen nemlig lave et smalt forlig.

»Før den 27. april 2004 ved ingen, hvad regeringen reelt vil. Det bliver en bombe i hovedet på Socialdemokraterne, De Radikale og Amtsrådsforeningen. Det er et smart træk, for hvis Lars Løkke Rasmussen havde meldt noget ud tidligere, så ville det starte en kæmpe modstand. Ved at holde det hemmeligt, luller han dem ind i en forestilling om, at det nok skal gå,« forklarer Peter Munk Christiansen om en af afsløringerne i bogen Den utænkelige reform. Strukturreformens tilblivelse 2002-2005

Ingen planer om reform

Men for at få hele historien med må vi skrue tiden tilbage til sommeren 2002. Udover at være den en af de varmeste somre i 100 år, var det nemlig også den sommer, hvor en debat om strukturen i Danmark for alvor kom på dagsordenen. Spørgsmålet om, hvorvidt Danmark havde for mange kommuner og amter, havde længe spøgt i krogene, men i sommeren 2002 lykkes det en række aktører med Dansk Industri i spidsen at få medier og borgmestre over hele landet til at skrive om og ønske sig en reform.

Den daværende indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen og statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt sig længe ude af debatten og så sent som den 20. juni 2002 sagde Lars Løkke Rasmussen, at regeringen ikke havde planer om en reform.

Det ændrer sig, da de to ministre kommer tilbage fra sommerferie. Den 9. august træffer de nemlig afgørelse om at nedsætte strukturkommissionen, der officielt har til opgave at komme med bud på et nyt Danmarkskort.

Uofficielt skal kommissionen trække tiden ud.

»Det her er så stort, at regeringen ikke ved, hvad den vil. Den skal bruge noget tid på at finde ud af det og på samme tid finde nogle alliancer i sagen, så den ikke står helt alene. Det øger jo chancerne for at få reformen igennem,« siger Peter Munk Christiansen og skriver samtidig i bogen, at Venstre bruger tiden på at få styr på deres kritiske bagland.

Rundt omkring i landet sidder der nemlig mange venstreborgmestre, der ikke ønsker at lægge borgmesterkæden i skuffen og stille sig op i arbejdsløshedskøen, hvis deres kommune bliver lagt sammen med en anden. Kommunernes Landsforening (KL) og amtsrådsforeningen (ARF) er heller ikke entydigt begejstrede for, at deres magt måske bliver indskrænket eller helt forsvinder.

Så regeringen sætter strukturkommissionen i sving for at lukke munden på de kritiske røster, og imens arbejder den selv med et udspil til en kommunalreform.

Et smalt forlig

Efter at strukturkommissionen halvandet år senere den 9. januar 2004 fremlægger sit arbejde, går der mere end to måneder, før regeringen offentliggør sine planer.

Det er usædvanlig lang tid for den slags sager.

Men det er ikke fordi, regeringen ligger på den lade side. Den er i gang med at forberede sit eget oplæg og sonderer samtidig terrænet hos Socialdemokraterne og De Radikale. De to partier har på det tidspunkt - som de fleste andre - stadig en klar forestilling om, at de skal være med en kommende kommunalreform.

Men regeringen kommer, ifølge De Radikales Marianne Jelved, ikke med nogen udmeldinger om, hvad den har tænkt sig at gøre. Kun Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl er orienteret om det endelige udspil, siger Peter Munk Christiansen.

»Efter offentliggørelsen af regeringens udspil siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl da også hvor skal jeg skrive under .

Dansk Folkepartis tilsagn gør det muligt for regeringen i sidste ende at lave et smalt forlig, hvor hverken Socialdemokraterne eller De Radikale er med. På samme tid betyder forhandlingerne, at oppositionen stadig tror, at de stadig skal med på vognen.

Så meget desto større bliver chokket, da bomben sprænger den 27. april og Lars Løkke Rasmussen sammen med resten af regeringen offentliggør deres udspil.

Forhandlinger

Dansk Folkeparti har ingen indvendinger, fordi partiet hele tiden har kendt til indholdet. Men oppositionen sætter sig ned sammen med regeringen for sammen at forhandle den endelige aftale på plads.

Det går ikke godt. Regeringen vil i første omgang nemlig ikke gå med til at ændre væsentlige ting, fordi de jo allerede har lavet aftaler med deres bagland og med kommunernes landsforening, (KL).

»De har allerede forlovet sig med dem,« forklarer Peter Munk Christiansen.

Først i anden forhandlingsrunde, som statsministeren sætter i gang, giver regeringen indrømmelser. Men på det tidspunkt har Socialdemokraterne allerede besluttet sig for ikke at være med. Den 17. juni bryder forhandlingerne endeligt sammen, og kommunalreformen bliver ført ud i livet som en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Og selvom Socialdemokraternes kommunalordfører Ole Stavad råber op og kalder reformen for makværk , ragnarok og koma , kan Lars Løkke Rasmussen trække vejret roligt. Aftalen er i hus og danmarkshistoriens største reform er en realitet. Godt nok har han og regeringen holdt næsten alle hen i uvidenhed, men som ministeren selv siger:

»Vi kan ikke levere en bred aftale. Til gengæld kan vi levere et bredt indhold.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

faktaboks

Kommunalreformen erstattede den struktur med kommuner og amter, der blev indført med kommunalreformen i 1970.

Reformen trådte i kraft 1. januar 2007.

Den er en sammenlægning af flere kommuner. Antallet af kommuner gik fra 271 til 93.

På samme tid blev amterne nedlagt og erstattet af fem regioner.

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs